Βιογραφικό

Βιργινία Κεφαλά

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Γεια σας!

Ονομάζομαι Βιργινία Κεφαλά, είμαι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και σπούδασα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Κατάγομαι από την Κοζάνη, όμως τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα.

Στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών μου, έκανα πρακτική άσκηση σε γενικό νοσοκομείο της Αθήνας, σε ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο καθώς και σε βιομηχανία τροφίμων. Η πτυχιακή μου εργασία ήταν ερευνητική και είχε ως θέμα την μελέτη της επίδρασης του κορεσμού στον ουδό αντίληψης του γλυκού.

Επιπλέον, πέρασα έξι μήνες από την τετραετή μου φοίτηση, στο Wageningen University στην Ολλανδία, όπου παρακολούθησα επιτυχώς μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου.

Μετά την αποφοίτηση μου από το Χαροκόπειο, έκανα μια μετεκπαίδευση στο πανεπιστήμιο της Padova στη Βόρεια Ιταλία, σχετικά με τη Διατροφή, το Φαγητό και την σύνδεσή τους με την Υγεία.

Τον Σεπτέμβρη του 2018, ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου, στο πρόγραμμα “Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία” στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ολοκλήρωσα τον Ιούνιο του 2020. Η διπλωματική μου εργασία ήταν πάνω στη διαχρονική μεταβολή του σωματικού βάρους και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η εκπαίδευσή μου συνεχίζεται μέσα από διαδικτυακά μαθήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα έχω ασχοληθεί με τη Διατροφή και τον Καρκίνο (Nutrition and Cancer, Wageningen University) , τη Διατροφή κατά τη Γήρανση (Nutrition in Ageing, Imperial College London) καθώς και τη Διατροφή στην Άσκηση (Nutrition, Exercise and Sports, Wageningen University).

Επίσης, από το 2018 ανήκω στην πλατφόρμα του ENDietS, του ευρωπαϊκού συλλόγου φοιτητών διαιτολογίας που ανήκει στον EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians) και κατέχω τη θέση της Conference Anchor, διοργανώνοντας το πρόγραμμα της φοιτητικής μέρας του ετήσιου συνεδρίου του EFAD.

Κατά καιρούς έχω αρθρογραφήσει σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ από το καλοκαίρι του 2020 είμαι επιστημονική συνεργάτης του μηνιαίου περιοδικού SHAPE.

Ακόμη, συνεργάζομαι ως εξωτερική συνεργάτης με την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, σε ερευνητικά πρωτόκολλα που αφορούν την Παχυσαρκία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Έχω συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου έχω παρουσιάσει ερευνητικές μου εργασίες. Μάλιστα, μία αναρτημένη μου ανακοίνωση (poster) τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου poster (Dietetic Research Award) στο 12ο EFAD Conference στο Βερολίνο το 2019.
Τον Μάρτιο του 2021 άνοιξα το δικό μου διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.