Διατροφή στην άσκηση και στον αθλητισμό

Αθλητική διατροφή

Η διατροφή κατά την άσκηση αποτελεί ολόκληρο κεφάλαιο στην επιστήμη της διατροφής και πραγματικά αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να φροντίσει τον εαυτό του διατροφικά όταν ασκείται.

Πιο συγκεκριμένα, η αθλητική διατροφή μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα της άσκησης, ακολουθώντας τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και εξατομικεύοντας πάντα ανάλογα με την προπονητική περίοδο και το άθλημα. Όσον αφορά τον όρο άσκηση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε το φάσμα των δραστηριοτήτων που καλύπτει η λέξη.

Φυσική δραστηριότητα: αφορά οποιαδήποτε κίνηση κάνουν οι σκελετικοί μυς και συνήθως πρόκειται για καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν την κίνηση των μυών μας (πχ περπάτημα, καθάρισμα του σπιτιού κ.ά.)

Άσκηση: μέρος της ευρύτερης έννοιας της φυσικής δραστηριότητας που έχει όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι σχεδιασμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη (πχ 30 λεπτά έντονο περπάτημα 4 φορές την εβδομάδα, γυμναστήριο 2 φορές την εβδομάδα κ.ά.) και είναι τουλάχιστον μέτριας έντασης.

Άθλημα/σπορ: δεν έχει πολύ ξεκάθαρη έννοια αλλά αφορά συνήθως την ανταγωνιστική πλευρά των αγωνισμάτων, ή και τον πρωταθλητισμό.

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τις κατηγορίες της άσκησης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διατροφική καθοδήγηση, ιδιαίτερα στις 2 τελευταίες κατηγορίες οι οποίες ουσιαστικά αφορούν αυτό που πραγματικά έχουμε στο μυαλό μας ως άσκηση.

Η αθλητική διατροφή όταν γίνεται σωστά, μπορεί να εξασφαλίσει στον αθλητή ή τον ασκούμενο βελτιστοποίηση της επίδοσής του και της σύστασης του σώματος του (μυϊκή-λιπώδης μάζα) καθώς και μεγαλύτερη ευεξία.