Διατροφή και καρκίνος

Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία εμπλέκονται γονίδια, περιβάλλον, επιγενετική, τρόπος ζωής, διατροφή κ.ά.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι ποικίλοι, με το κάπνισμα να αποτελεί τον βασικότερο. Μετά το κάπνισμα ωστόσο, έρχεται ένας παράγοντας τον οποίο σπάνια σκεφτόμαστε ως «ένοχο» για αυτή την νόσο : η παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό λίπος έχουν συσχετιστεί θετικά με τουλάχιστον 12 είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες). Οι μηχανισμοί με τους οποίους το αυξημένο σωματικό λίπος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δεν είναι ακόμη πλήρως ξεκάθαροι, πάντως αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το αυξημένο σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου μέσω των ορμονών του φύλου (κυρίως των οιστρογόνων), της αντίστασης στην ινσουλίνη (υπερινσουλιναιμία) και των ανεβασμένων επιπέδων άλλων αυξητικών ορμονών όπως πχ της GLP-1 και τέλος της χρόνιας φλεγμονής.

Μιλώντας με ποσοστά, το 5-10% των καρκίνων οφείλεται σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς, ωστόσο το 30-40% των πιο διαδεδομένων τύπων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι λοιπόν, με βάση τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής, στοχεύουμε σε πρωτογενή πρόληψη της νόσου καθώς και σε καλύτερη ποιότητα ζωής σε περίπτωση νόσησης, ανακούφιση συμπτωμάτων ή παρενεργειών από τις θεραπείες αλλά και δευτερογενή πρόληψη.