Διατροφή σε παθολογικές καταστάσεις

Οι παθολογικές καταστάσεις που εμφανίζονται στη ζωή του ανθρώπου είναι διάφορες και έχουν ποικίλη αντιμετώπιση. Ένα από τα πιο σημαντικά κοινά σημεία των περισσότερων από αυτές τις καταστάσεις είναι πως η έκβασή τους βελτιώνεται με την κατάλληλη διατροφική θεραπεία. Μάλιστα, πολλές παθολογίες μπορούν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή τους, ακολουθώντας ένα υγιές διατροφικό πρότυπο καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ας μην ξεχνάμε πως ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε να ζούμε καλά!

Θυρεοειδοπάθειες

Οι θυρεοειδοπάθειες επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο το βάρος, ανάλογα με το είδος τους. Ωστόσο, όταν υπάρχει φαρμακευτική ρύθμιση του θυρεοειδούς, δεν υπάρχει λόγος άγχους καθώς η ρύθμιση του βάρους γίνεται εύκολα με τη σωστή εξατομικευμένη διατροφή.

Καρδιαγγειακά νοσήματα, Υπερχοληστερολαιμία, Υπερτριγλυκεριδαιμία, Υπέρταση

Μια διατροφή κατάλληλα σχεδιασμένη για ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα ή με παράγοντες κινδύνου, επιτυγχάνει καλύτερη ρύθμιση αιματολογικών δεικτών (πχ LDL-χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.ά.) και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού συμβάματος.

Παθήσεις του εντέρου (πχ Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Κοιλιοκάκη, Δυσκοιλιότητα κ.ά.)

Οι παθήσεις του εντέρου περιλαμβάνουν προβλήματα με ποικίλη συμπτωματολογία και ένταση. Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα εάν είναι ακατάλληλη (πχ γλουτένη στην κοιλιοκάκη) ή να τα ανακουφίσει όταν είναι σωστή (πχ φυτικές ίνες στη δυσκοιλιότητα).

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, ιδιαίτερα σε ενήλικες μέσης ηλικίας. Με τις κατάλληλες διατροφικές στρατηγικές και την αποφυγή ορισμένων τροφών τα δυσάρεστα συμπτώματα υποχωρούν και πλέον ο ασθενής μπορεί να έχει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του, ξέροντας τι να φάει και με ποιον τρόπο.

Ουρικό οξύ

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος προκαλούν δυσάρεστα οιδήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες έχει θεαματικά αποτελέσματα στα οιδήματα και στην γενική ευεξία που νιώθει ο ασθενής.

Νεφροπάθειες

Οι νεφροπάθειες, ανάλογα με το στάδιό τους χρήζουν διαφορετικής διατροφικής αντιμετώπισης. Οι νεφροπάθειες απαιτούν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό διατροφικού πλάνου έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και υγρών, αλλά να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.