Διατροφή και γήρανση

Μία σειρά παραγόντων όπως η πρόοδος της τεχνολογίας και της ιατρικής αλλά και η υπογεννητικότητα έχουν οδηγήσει σε ένα σημείο των καιρών μας, το οποίο είναι πως ο πληθυσμός γερνάει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απλά θα πρέπει κάπως να εξασφαλίσουμε την υγιή γήρανση, αποφεύγοντας προβλήματα υγείας μέσω της πρόληψης. Ίσως ο σημαντικότερος και πιο ευχάριστος τρόπος πρόληψης σοβαρών νοσημάτων που μειώνουν την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου ή υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής είναι η υγιεινή διατροφή, η οποία θα πρέπει να διέπει ολόκληρη την ζωή μας.

Πιο ειδικά, η διατροφή στην τρίτη ηλικία, αν και δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή στην ενήλικη ζωή, έχει κάποια πολύ σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε. Αυτό αφορά κυρίως μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος αλλά και μακροθρεπτικά όπως είναι η πρωτεΐνη. Ο λόγος που γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά τα συστατικά είναι επειδή παρατηρείται συχνά έλλειψη σε ηλικιωμένα άτομα και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια πλήρης διατροφή που δεν στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην επαρκή ενυδάτωση, καθώς μεγαλώνοντας, το αντανακλαστικό της δίψας φθίνει και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.