Η διατροφή είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του σακχαρώδη διαβήτη και εμπλέκεται τόσο στην εμφάνιση και την παθογένεια της νόσου, όσο και στην αντιμετώπισή της. Μια διατροφή κακής ποιότητας που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ή όπως αλλιώς είναι γνωστός: ζάχαρο. Μεγάλες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως η απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, καθυστερεί την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη ή προκαλεί ακόμα και υποστροφή του διαβήτη σε άτομα που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα. Μάλιστα η πλειοψηφία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με την παχυσαρκία να αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.
Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε 4 μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με την αιτία εμφάνισής του:
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης)
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης
Ειδικοί τύποι διαβήτη (τύπου LADA, MODY κ.ά.)
Στις υπηρεσίες του γραφείου περιλαμβάνονται τα εξής: