Διατροφή και διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο πολύ συχνά παραβλέπεται και υποδιαγιγνώσκεται λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν διάφορες καταστάσεις όπως την Ψυχογενή Ανορεξία, την Ψυχογενή Βουλιμία, το Σύνδρομο Νυχτερινής Κατανάλωσης Τροφής, το Binge Eating Disorder (υπερφαγικά επεισόδια) κ.α.

Παρά τις συνήθεις αντιλήψεις, δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί μια διατροφική διαταραχή και ειδικά όταν αφορά ενήλικα άτομα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις και μπορούν να «χτυπήσουν» τους πάντες. Δεν είναι ένα γυναικείο θέμα που εμφανίζεται στην εφηβεία. Μπορεί να είναι πιο συχνό σε έφηβες και νεαρές ενήλικες γυναίκες, όμως δεν αφορά μόνο αυτή την ομάδα. Αφορά και άνδρες και γενικότερα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η διαχείριση διατροφικών διαταραχών – αν και δεν πρόκειται για αμιγώς διατροφικό πρόβλημα, αλλά κυρίως ψυχολογικό- χρήζει και διατροφικής φροντίδας και καθοδήγησης. Η διατροφική συμβουλευτική κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν πιθανώς λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το φαγητό και την υγεία και βασίζεται αρκετά στην εμπιστοσύνη μεταξύ διαιτολόγου και ασθενούς.