Χορτοφαγία: όσα πρέπει να γνωρίζουμε- Vol. 1

Χορτοφαγία: όσα πρέπει να γνωρίζουμε- Vol. 1

Τα χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα παρουσιάζουν ποικιλομορφία λόγω των πολλών διατροφικών επιλογών που υπάρχουν αλλά και των λόγων που οδηγούν τα άτομα σε τέτοια πρότυπα (αγάπη προς τα ζώα/το περιβάλλον, χαμηλότερος κίνδυνος για χρόνια νοσήματα και καλύτερη διαχείριση ασθενειών).

Γενικά , τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία ως τάση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και έχει μεγαλύτερη απήχηση στις πιο νεαρές ηλικίες (18-34 ετών) και λιγότερο στους ηλικιωμένους. Οι δίαιτες που επικεντρώνονται σε κατανάλωση φυτικών προϊόντων λοιπόν, γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτές, με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου να ενθαρρύνει την κατανάλωση δίαιτας στην οποία τα 2/3 των θρεπτικών συστατικών προέρχονται από φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης και φασόλια.

Τι θα πει όμως χορτοφαγία; Υπάρχουν διάφορα χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα με τα κυριότερα να συνοψίζονται στον πίνακα:

Είδη χορτοφαγικών διαιτών (όλες στερούνται κρέατος)

·         Χορτοφαγική: Ίσως περιέχει αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

·         Lacto-ovo-χορτοφαγική: Περιέχει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

·         Lacto-χορτοφαγική : Περιέχει γαλακτοκομικά , αλλά όχι προϊόντα αυγού.

·         Ovo- χορτοφαγική : Περιέχει αυγά και προϊόντα αυγού αλλά όχι γαλακτοκομικά.

·         Vegan: Αποκλείει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και ίσως και μέλι.

·         Ωμή vegan ή Ωμοφαγία: Βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. Η ποσότητα του ωμού φαγητού ποικίλει από 75% έως 100%.

Και όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά;

Έχω συγκεντρώσει παρακάτω τι πρέπει να προσέχουμε σε μια χορτοφαγική διατροφή.

Περιβαλλοντικά θέματα: Τι σχέση έχει η χορτοφαγία;

Είναι γεγονός πως οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σχέση με δίαιτες πλούσιες σε ζωικά προϊόντα! Ας μην υποτιμάμε το πόσο περισσότερο νερό απαιτεί η εκτροφή των ζώων, αλλά και πέρα από αυτό, απαιτείται και περισσότερη ενέργεια, λιπάσματα, εντομοκτόνα και χώρος. Επομένως μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιο βιώσιμη και λιγότερη επιβαρυντική για την επιβίωση του πλανήτη μας.

Συνοψίζοντας, οι χορτοφαγικές δίαιτες, όταν βασίζονται στην ποικιλία και την ισορροπημένη διατροφή, είναι ασφαλείς και πλήρεις. Παρόλα αυτά, ίσως εμφανιστούν κάποιες ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. Ασβέστιο, Βιταμίνη Β-12), ειδικά σε αυστηρά πρωτόκολλα όπως είναι η vegan διατορφή, οι οποίες μπορούν να καμφθούν με τη χορήγηση κάποιου συμπληρώματος και την καθοδήγηση επαγγελματία διαιτολόγου.

 

*Ως βιοδιαθεσιμότητα ορίζεται η διαθέσιμη προς χρήση και απορρόφηση ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού στον οργανισμό και ποικίλει πολύ ανάλογα με το είδος του θρεπτικού συστατικού.



Παρόμοια άρθρα