Διατροφή και πρόληψη καρκίνου

Διατροφή και πρόληψη καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία εμπλέκονται γονίδια, περιβάλλον, επιγενετική, τρόπος ζωής, διατροφή…

Οι παράγοντες κινδύνου είναι ποικίλοι, με το κάπνισμα να αποτελεί τον βασικότερο. Μετά το κάπνισμα ωστόσο, έρχεται ένας παράγοντας ο οποίος ίσως σας ξαφνιάσει :  η παχυσαρκία. Κι όμως! Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό λίπος έχουν συσχετιστεί θετικά με τουλάχιστον 12 είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσικακές γυναίκες). Οι μηχανισμοί με τους οποίους το αυξημένο σωματικό λίπος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δεν είναι ακόμη πλήρως ξεκάθαροι, πάντως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το αυξημένο σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου μέσω των ορμονών του φύλου (κυρίως των οιστρογόνων), της αντίστασης στην ινσουλίνη (υπερινσουλιναιμία) και των ανεβασμένων επιπέδων άλλων αυξητικών ορμονών όπως πχ της GLP-1 και τέλος της χρόνιας φλεγμονής.

Κάτι ακόμα που θα σας ξαφνιάσει είναι τα νούμερα! Το 5-10% των καρκίνων οφείλεται σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς, όπως τα πολύ γνωστά BRCA1 και BRCA2 τα οποία είναι υπεύθυνα για τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, αυτό που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι το 30-40% των πιο διαδεδομένων τύπων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι συστάσεις του World Cancer Research Fund για την πρόληψη του καρκίνου είναι οι εξής:

  1. Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  2. Να είσαι σωματικά δραστήριος. Απόφυγε την καθιστική και αδρανή ζωή.
  3. Ενσωμάτωσε τα ολικής άλεσης προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια στην καθημερινή σου διατροφή.
  4. Περιόρισε την κατανάλωση των fast foods και των επεξεργασμένων προϊόντων τα οποία είναι πλούσια σε λίπος, άμυλο και σάκχαρα.
  5. Περιόρισε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε ΕΩΣ 350-500γρ./εβδομάδα και του επεξεργασμένου σε ελάχιστη ή και μηδαμινή κατανάλωση.
  6. Περιόρισε τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με προστιθέμενη ζάχαρη. Κατανάλωσε κυρίως νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
  7. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ. Για την πρόληψη του καρκίνου, καλό είναι να μην καταναλώνεις καθόλου αλκοόλ. Εάν καταναλώνεις ωστόσο, μην ξεπερνάς τις συστάσεις: 1 μερίδα αλκοόλ /ημέρα για τις γυναίκες και 2 μερίδες αλκοόλ/ημέρα για τους άνδρες.
  8. Μην καταναλώνεις συμπληρώματα διατροφής. Δεν έχει φανεί κανένα σημαντικό όφελος στην πρόληψη του καρκίνου με την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε μακρο- και μικροσυστατικά μπορούν εύκολα να καλυφθούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία τροφίμων.
  9. Θήλασε το μωρό σου εάν μπορείς. Ο μητρικός θηλασμός, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη του, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το βρέφος, συμβάλει και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού για τη μητέρα.
  10. Όσο για δευτερογενή πρόληψη, μετά τη διάγνωση του καρκίνου, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις παραπάνω συστάσεις όσο περισσότερο μπορούν.Παρόμοια άρθρα