Ελαφριά μανιταρόσουπα βελουτέ με γάλα

Ελαφριά μανιταρόσουπα βελουτέ με γάλα

Οι σούπες ίσως δεν έρχονται πρώτες στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τι θα μαγειρέψουμε, όμως αποτελούν μια εύκολη και υγιεινή πρόταση διατροφής. Ειδικά όταν ψάχνετε τρόπους να κρύψετε λαχανικά ή άλλα “δύσκολα” τρόφιμα έτσι ώστε να τα καταναλώσουν τα παιδιά σας, οι σούπες βελουτέ είναι μια πολύ καλή λύση!

Σήμερα η συνταγή μας είναι βελουτέ μανιταρόσουπα, για τους λάτρεις των μανιταριών.

Υλικά για 2-3 μερίδες:

  • 500γρ. φρέσκα μεγάλα μανιτάρια
  • 30γρ. μαργαρίνη light
  • 1 φλιτζ. γάλα εβαπορέ light (αραιωμένο με νερό)
  • 1/2 φλιτζ. φρέσκο γάλα 1,5% λιπαρά
  • 1,5-2 φλιτζ. νερό
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

  • Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
  • Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο με τη μαργαρίνη και όταν βγάλουν τα υγρά τους, κρατάμε λίγες φέτες μανιταριών για το γαρνίρισμα στο τέλος. Προσέχουμε να μην καεί το σκόρδο και αν χρειαστεί χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας.
  • Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε συνεχώς έτσι ώστε να μην σβωλιάσει το αλεύρι.
  • Τέλος προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί η σούπα για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Όταν είναι έτοιμη η σούπα, αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν προτιμάτε, μπορείτε να παραλείψετε το άλεσμα και να καταναλώσετε τη σούπα ως έχει.

Nutritional facts:

  • Τα μανιτάρια αν και συνήθως τα κατηγοριοποιούμε ως λαχανικά, στην πραγματικότητα είναι μύκητες.
  • Τα μανιτάρια αποτελούνται κατά 80-90% από νερό, ανάλογα με την ποικιλία τους.
  • Τα μανιτάρια είναι από τις λίγες διατροφικές πηγές προβιταμίνης D, η οποία σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία μας δίνει τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D με τη σειρά της ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • H περιεκτικότητά τους σε πρωτεϊνες, αν και δεν είναι πολύ υψηλή, είναι σημαντική καθώς οι πρωτεϊνες στα μανιτάρια περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο. Επομένως αποτελούν πολύ καλό τρόφιμο για χορτοφάγους και vegan.

Ενεργειακή απόδοση: 500kcal για ολόκληρη τη σούπα!

 



Παρόμοια άρθρα