Κοτόπουλο με λαχανικά στο φούρνο

Κοτόπουλο με λαχανικά στο φούρνο

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μας ωθεί από μόνη της προς την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Βέβαια, στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό όμως δεν είναι ιδανικό. Η εποχικότητα είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει πάντα να προσπαθούμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, την κατάλληλη στιγμή, αποφεύγοντας έτσι τα περιττά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Επίσης με αυτό τον τρόπο απολαμβάνουμε καλύτερη γεύση και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, με φυσικό τρόπο.

Για να μπούμε όμως στο θέμα μας!

Μια από τις αγαπημένες μου συνταγές το καλοκαίρι είναι το κοτόπουλο στο φούρνο με λαχανικά και κουρκουμά. Με λίγες τροποποιήσεις (διαφορετική επιλογή λαχανικών) η συνταγή είναι κατάλληλη και για χειμώνα.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
  • 10-12 χρωματιστές πιπεριές κέρατο (λιγότερες αν πρόκειται για μεγάλες πιπεριές)
  • 2 καρότα
  • 3 μικρά κολοκυθάκια
  • 2 μικρές πατάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί

Για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου:

  • μουστάρδα
  • κουρκουμάς
  • γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν
  • ρίγανη

Εκτέλεση:

  • Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με τα παραπάνω μπαχαρικά και τη μουστάρδα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί ενόσω κόβουμε τα λαχανικά.
  • Τοποθετούμε το κοτόπουλο, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα λευκό κρασί σε μια μεγάλη γάστρα. Αν έχετε μικρότερο σκεύος, μπορείτε να βάλετε λιγότερα λαχανικά. Γενικά μην σας φοβίσει να είναι λίγο στριμωγμένα τα υλικά στη γάστρα, καθώς τα λαχανικά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε με το ψήσιμο θα συρρικνωθούν αρκετά. Προσθέτουμε επιπλέον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στη γάστρα.
  • Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο την κλειστή γάστρα στους 200 βαθμούς Κελσίου στη λειτουργία “πάνω κάτω” για περίπου 1,5 ώρα, ανάλογα με το φούρνο.



Παρόμοια άρθρα