Μπισκότα βρώμης (χωρίς ζάχαρη) με σοκολάτα

Μπισκότα βρώμης (χωρίς ζάχαρη) με σοκολάτα

Ψάχνοντας για ένα γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό σνακ έφτιαξα αυτά τα μπισκότα βρώμης τα οποία περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα από χουρμάδες στη ζύμη τους. Είναι vegan ή νηστίσιμα και αν είστε της σοκολάτας, μπορούμε να τα περιχύσουμε με λιωμένη μαύρη σοκολάτα για να αποκτήσουν λίγο πιο γλυκιά γεύση και να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά στα παιδιά και να τα πείσουμε να προτιμήσουν τα σπιτικά μας μπισκότα σε σχέση με αυτά του εμπορίου.

Πάμε στη συνταγή;

 

Υλικά:

  • 120γρ. ολόκληρες νιφάδες βρώμης
  • 30γρ. νιφάδες βρώμης τύπου quaker
  • 15 χουρμάδες
  • 180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1κγ κανέλα
  • 1κγ τζίντζερ
  • 1κ.σ. σπόροι chia
  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. σταγόνες κουβερτούρας για την επικάλυψη

 

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε καυτό νερό για 15 λεπτά και κρατάμε το νερό.
  • Βγάζουμε τους πυρήνες από τους χουρμάδες και τους αλέθουμε μαζί με 3-4κ.σ. από το νερό που κρατήσαμε στο μούλτι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από την σοκολάτα και στη συνέχεια προσθέτουμε τους αλεσμένους χουρμάδες, το ελαιόλαδο και νερό από τους χουρμάδες.
  • Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο από το νερό των χουρμάδων χρειαστεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπισκότα και τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν κολλάει η ζύμη, βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας.
  • Ψήνουμε τα μπισκότα για 25-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.
  • Αφού ψηθούν τα μπισκότα τα αφήνουμε να κρυώσουν και λιώνουμε την σοκολάτα (είτε σε μπεν μαρί είτε στον φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια ισχύ) και περιχύνουμε τα μπισκότα μας.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν ή τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
  • Καλή μας απόλαυση!

 

Nutritional info:

  • Τα μπισκότα δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά. Ουσιαστικά παίρνουν μια ελαφριά γλυκύτητα από τους χουρμάδες και από την σοκολάτα.
  • Το ότι δεν περιέχεται ζάχαρη στη συνταγή εξυπηρετεί σκοπούς υγείας αλλά και εκπαίδευσης του οργανισμού: η γλυκιά γεύση μπορεί να γίνει αρκετά εθιστική και να οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση.
  • Αν θέλετε τα μπισκότα σας πιο γλυκά, μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα της ζύμης λίγο μέλι ή σιρόπι από χουρμά.
  • Πρόκειται για ένα ολιγοθερμιδικό σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και αρκετά ψηλό δείκτη κορεσμού.
  • Τα μπισκότα βγαίνουν περισσότερο μαλακά παρά τραγανά.


Παρόμοια άρθρα