
Παέγια θαλασσινών (paella)
Η παέγια (paella) είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο με βάση το ρύζι και την συναντάμε σε διάφορες εκδοχές ανάλογα με την περιοχή και τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Μετά από το πρόσφατο ταξίδι μου στη Βαρκελώνη αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου παέγια βασιζόμενη σε διάφορες συνταγές που διάβασα και με γνώμονα την υγιεινή μεσογειακή διατροφή που προτιμώ.
Πάμε να δούμε τη συνταγή;
Υλικά για 4-6 μερίδες:
- 1,5 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1/2 φλιτζ. καλαμπόκι
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 συσκευασίες των 350γρ. ανάμεικτα θαλασσινά για παέγια (γαρίδες, καλαμάρι, αχιβάδες, μύδια, καραβίδες)
- 120ml κρασί (λευκό ή ροζέ)
- 5 φλιτζ. νερό
- 5-6κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι (0,125γρ.) κρόκος κοζάνης
- 1κγ πάπρικα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ψιλοκόβουμε (ή αλέθουμε) το κρεμμύδι. Κόβουμε σε ροδέλες την πιπεριά.
- Σε ειδικό σκεύος για παέγια (ή σε ρηχό τηγάνι) προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο (ή αλεσμένο) κρεμμύδι με την πιπεριά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμπόκι και το καλαμάρι.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το ρύζι.
- Σωτάρουμε για λίγο το ρύζι με τα υλικά που βάλαμε στην αρχή, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό σταδιακά.
- Πριν προσθέσουμε το τελευταίο 1-1,5 φλιτζ. προσθέτουμε τα υπόλοιπα θαλασσινά, αραδιάζοντάς τα πάνω στο ρύζι.
- Πατάμε με μία κουτάλα ελαφρώς τα θαλασσινά έτσι ώστε να βραχούν και να αρχίσουν να μαγειρεύονται.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, αφήνουμε να βράσει και λίγο πριν απορροφηθεί όλο το νερό από το ρύζι σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την παέγια να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά και να απορροφήσει και τα υπόλοιπα υγρά. (Σε περίπτωση που το ρύζι δεν έχει βράσει επαρκώς προσθέτουμε κι άλλο νερό έως ότου να βράσει όσο μας αρέσει.
- Σερβίρουμε όσο η παέγια είναι ζεστή και καταναλώνουμε άμεσα.
Διατροφικά tips:
- Επειδή το ρύζι που χρησιμοποιούμε είναι καρολίνα και ανήκει στις ποικιλίες με αρκετό άμυλο, καλό είναι να καταναλώσουμε την παέγια μόλις την φτιάξουμε γιατί εάν κρυώσει “σφίγγει”. Ωστόσο, αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια άλλη διαταραχή σακχάρου, προτιμήστε να φτιάξετε την δική σας εκδοχή της παέγιας με κάποια άλλη ποικιλία ρυζιού που δεν χυλώνει τόσο, πχ με ρύζι basmati ή parboiled.
- Η παέγια μπορεί να φτιαχτεί και σε χορτοφαγική επιλογή, καθώς και ως paella mixta, δηλαδή πέρα από τα θαλασσινά να προστεθεί κοτόπουλο και chorizo (τσορίθο: ισπανικό αλλαντικό, σαν λουκάνικο).
- Το μυστικό της επιτυχημένης παέγιας λέγεται ότι είναι το ελαφρύ καψάλισμα του ρυζιού στα τοιχώματα του σκεύους. Επομένως, αν ¨πιάσει” λίγο το ρύζι, μην στεναχωρηθείτε! Μπορείτε να περηφανεύεστε ότι φτιάξατε μια αυθεντική ισπανική παέγια!
Buen provecho!