Τι παίρνει ένας διαιτολόγος μαζί του στην παραλία;

Τι παίρνει ένας διαιτολόγος μαζί του στην παραλία;

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και το μυαλό μας (αν όχι και το σώμα μας) είναι ήδη στις παραλίες. Για όσους λοιπόν απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους αλλά και για εσάς που μετράτε αντίστροφα για την καλοκαιρινή απόδρασή σας, έχω ετοιμάσει έναν εύκολο οδηγό που θα σας βοηθήσει να ετοιμάσετε την τσάντα θαλάσσης σας.

  1. Πλυμένα φρούτα. Δροσερά, γλυκά και αναζωογονητικά, τα καλοκαιρινά φρούτα δεν θα πρέπει να λείπουν από καμία τσάντα θαλάσσης. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, βοηθούν στην αποφυγή της αφυδάτωσης, ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικό σνακ που δεν βαραίνει το στομάχι.
  2. Κρακεράκια ή φρυγανιές ολικής άλεσης, κατά προτίμηση χωρίς αλάτι και ζάχαρη. Ικανοποιούν την ανάγκη μας να τσιμπήσουμε κάτι που δεν είναι φρούτο! Δεν μας φουσκώνουν, δεν μας βαραίνουν και μπορούμε εύκολα μετά να μπούμε στη θάλασσα.
  3. Ξηροί καρποί. Τρομερά υγιεινή τροφή που λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, προσφέρουν άμεσα κορεσμό χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε μεγάλο όγκο τροφής. Επίσης είναι εύκολα στη μεταφορά καθώς δεν επηρεάζονται εύκολα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  4. ΝΕΡΟ. Άφθονο παγωμένο νερό. Προσωπικά έχω πάντα μαζί μου ένα θερμός με νερό από την κατάψυξη έτσι ώστε να διατηρείται σε ευχάριστη θερμοκρασία για ώρες και να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην πιω νερό.
  5. Παγωμένο τσάι, παρασκευασμένο από το σπίτι, σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η γεύση του νερού. Προσοχή! Τα περισσότερα τυποποιημένα iced teas που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε τσάι!

Προσοχή στα παρακάτω:

  • Η μεταφορά μαγειρεμένων φαγητών, σάντουιτς, τοστ κλπ. χρήζει ιδιαίτερα προσεκτικών χειρισμών. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλές και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αλλοίωσης των τροφίμων και κατά συνέπεια τροφικής δηλητηρίασης. Αν σκοπεύετε να μεταφέρετε τέτοιου είδους τρόφιμα καλό είναι να ετοιμάσετε ένα φορητό ψυγειάκι έτσι ώστε να τα διατηρήσετε σε θεμιτή θερμοκρασία. Το ίδιο ισχύει και για γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι.
  • Η κατανάλωση ροφημάτων στην παραλία μπορεί να μας αποπροσανατολίσει σχετικά με το πόσες θερμίδες έχουμε προσλάβει. Γενικά οι υγρές θερμίδες που προέρχονται από αναψυκτικά, χυμούς και ροφήματα βασισμένα στον καφέ, το γάλα, το τσάι κ.ά. είναι «ύπουλες» διότι συχνά δεν προσφέρουν κορεσμό και με εξαίρεση τους φυσικούς φρεσκοστυμένους χυμούς, κατά βάση πρόκειται για κενές θερμίδες.
  • Μην αποφεύγετε την κατανάλωση νερού και φρούτων καθώς υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης και (σε ακραίες περιπτώσεις) διαταραχής ηλεκτρολυτών.
  • Σε περίπτωση που ασκούμαστε έντονα στην παραλία και λόγω εφίδρωσης χάνουμε αρκετά υγρά, καλό είναι να έχουμε και κάποιο αλατισμένο σνακ όπως αλατισμένα κράκερς ή αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Αυτό γιατί με την εφίδρωση πέρα από νερό χάνουμε και νάτριο και η κατανάλωση αλατιού συμβάλλει στην αναπλήρωσή του.


Παρόμοια άρθρα