Travel blog chapter 5: Γερμανία (Christmas edition)

Travel blog chapter 5: Γερμανία (Christmas edition)

Hallo! Wie geht’s?

Η αγαπημένη μας στήλη του www.nutrisecrets.gr ξαναχτυπά με νέο travel blog στη Χριστουγεννιάτικη Γερμανία, που κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη Γερμανία! Για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε χάσει κανένα κεφάλαιο του travel blog ακολουθήστε το λινκ εδώ: https://nutrisecrets.gr/category/travel-blog/

Ξεκινάμε για το ταξίδι μας λοιπόν;

Η Γερμανία είναι μια μεγάλη πολυπληθής χώρα με μία επίσης μεγάλη ιστορία και παράδοση. Είτε συμφωνούμε είτε όχι με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία αυτού του λαού, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οφείλουμε να επισκεφτούμε την Γερμανία από τα τέλη Νοεμβρίου έως και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μόνο και μόνο για να βιώσουμε αυτό τον παιδικό ενθουσιασμό των εορταστικών ημερών.

Η Γερμανία λοιπόν όλη αυτή την περίοδο βάζει τα καλά της, γεμίζει λαμπιόνια και κατακλύζεται από αγορές με μικρά ξύλινα σπιτάκια όπου μπορούμε να πιούμε ζεστό gluhwein και όχι μόνο. Είναι εντυπωσιακό πώς μια τόσο αυστηρή χώρα ξαφνικά μεταμορφώνεται σε ένα παραμυθένιο σκηνικό που προσελκύει καθημερινά όχι μόνο τουρίστες αλλά και ντόπιους οι οποίοι φεύγοντας από την δουλειά μαζεύονται γύρω από τα ξύλινα σπιτάκια για ένα curry wurst και ένα gluhwein που θα τους βοηθήσει να αντέξουν το τσουχτερό (συνήθως) κρύο αυτής της εποχής.

Gluhwein, μπύρα, λουκάνικα, ξινολάχανο, πατάτες, μπισκότα gingerbread, stollen, άφθονη σοκολάτα, πουρές μήλου, σούπες, χοιρινό κότσι, σνίτσελ… Η λίστα πραγματικά είναι ατελείωτη!

Ας τα πιάσουμε με τη σειρά. Τι τρώμε;

Δεν γίνεται να επισκεφτούμε την Γερμανία και να μην δοκιμάσουμε bratwurst! Λευκό χοιρινό λουκάνικο με κάποια πολύ χαρακτηριστικά μυρωδικά. Και πέρα από το bratwurst υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα είδη λουκάνικου που με μία γρήγορη πρώτη βόλτα σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μέσα σε ένα ψωμάκι σε στυλ hot dog. Οφείλω να ομολογήσω ότι από όλη αυτή την ποικιλία το bratwurst είναι το λιγότερο αγαπημένο μου.

Επίσης μπορούμε να βρούμε curry wurst το οποίο είναι λουκάνικο που σερβίρεται κομμένο σε μικρά κομμάτια και περιχύνεται με μία παχύρευστη πικάντικη και κάπως γλυκιά σως κάρρυ. Αυτά πέρα από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, μπορούμε φυσικά να τα βρούμε στις παραδοσιακές pub όπου συνήθως συνοδεύονται από sauerkraut (ξινολάχανο), πατάτες ψητές/βραστές/τηγανιτές, πατατοσαλάτα με μαγιονέζα ή ακόμα και πουρέ μήλου! Νομίζω έχετε μπει στο βασικό σκεπτικό της κουζίνας: κρέας-πατάτες. Άλλη τοπική σπεσιαλιτέ είναι το χοιρινό κότσι το οποίο σερβίρεται ολόκληρο σε μια γενναιόδωρη μερίδα που συχνά είναι για 2 άτομα. Κάτι άλλο που δεν θα σας απογοητεύσει είναι ένα τραγανό σνίτσελ, το οποίο μπορεί τυπικά να είναι αυστριακό πιάτο αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στη Γερμανία.

Ως μία χώρα με παραδοσιακά βαρύ χειμώνα, η Γερμανία αρέσκεται στις διάφορες σούπες οι οποίες είναι συχνά το πρώτο πιάτο πριν το κυρίως και μάλιστα μπορεί να αντικαθιστούν την σαλάτα. Η νοοτροπία στο τραπέζι είναι κάπως διαφορετική από τα δικά μας δεδομένα και κάποιος μπορεί να επιλέξει την σαλάτα ως το κύριο γεύμα του και όχι σαν συνοδευτικό.

Αν περάσουμε στα γλυκά, θα βρούμε σίγουρα stollen. Ένα γλυκό ψωμί καλυμμένο με άχνη ζάχαρη που μοιάζει κάπως με τσουρέκι και έχει άφθονα αποξηραμένα φρούτα μέσα στη ζύμη του. Πολύ χριστουγεννιάτικο και πολύ γερμανικό. Πέρα από αυτό, μπορούμε να βρούμε εξαιρετικά μπισκότα gingerbread σε χαρακτηριστικό σχήμα ανθρωπάκι ή και σε διάφορα άλλα σχήματα, διακοσμημένα με ζαχαρόπαστα. Μπορούμε από το να τα κρεμάσουμε στο δέντρο μας μέχρι να τα βουτήξουμε στον καφέ μας! Και μια που ανέφερα μπισκότα, οφείλω να σας ενημερώσω και για τα διάσημα Lebkuchen. Σχετικά μαλακά μπισκότα με διάφορα μπαχαρικά και συνήθως επικάλυψη σοκολάτας, απλής ή χρωματιστής! Φυσικά οι φανς της σοκολάτας θα περάσουν επίσης πολύ καλά γιατί υπάρχει πραγματικά τεράστια ποικιλία σε σοκολάτες σε όλα τα μεγάλα πολυκαταστήματα της Γερμανίας αλλά και στα σούπερ μάρκετ.

Κάτι άλλο το οποίο αξίζει να αναφερθεί είναι το ψωμί. Μιλάμε για μια μεγάλη παράδοση που μεταφράζεται σε πολλά είδη πολύ ποιοτικού ψωμιού. Ολικής άλεσης, με προζύμι, με σπόρους, πολυτελείας, λευκό, η λίστα είναι πολύ μεγάλη και αρκεί μια απλή επίσκεψη στον πρώτο τυχαίο φούρνο που θα βρείτε για να πειστείτε και μόνοι σας. Σε αυτό τον ίδιο φούρνο θα βρείτε και τα διάσημα στρούντελς, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά σφολιατοειδή με σταφίδες. Ούτε η σφολιάτα λείπει λοιπόν από αυτή την παραδοσιακή κουζίνα.

Για πρωινό λοιπόν, πέρα από ένα ωραίο ψωμί με μαρμελάδα ή τυριά και αλλαντικά ή κάτι σε σφολιάτα τι άλλο μπορούμε να επιλέξουμε; Να βοηθήσω; Είναι αφράτο, ψωμένιο και έχει χοντρό αλάτι. Ναι πολύ σωστά μαντέψατε! Μιλάω για το pretzel! Το pretzel στη Γερμανία έχει σχεδόν τη θέση που έχει και το κουλούρι Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Είναι το πιο απλό, εύκολο και συνηθισμένο πρωινό που μπορεί να πάρει κάποιος απ’έξω. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι από τα αγαπημένα μου.

Να γυρίσουμε πάλι στις χριστουγεννιάτικες αγορές; Το πιο βασικό χαρακτηριστικό και πολυαγαπημένο κομμάτι αυτών των αγορών είναι το ζεστό αρωματικό γλυκό κρασί Gluhwein. Σερβίρεται σε συλλεκτικές επετειακές πορσελάνινες κούπες που είναι διαφορετικές σε κάθε αγορά και ανανεώνονται κάθε χρόνο. Υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κανείς και την κούπα ή να την επιστρέψει αφού πιει το κρασί με την επιστροφή μέρους του ποσού που πληρώθηκε αρχικά.

Ως τουρίστας που λατρεύει τα σουβενίρ και ως άνθρωπος μανιακός με τις κούπες, περιττό να σας πω πως στα ντουλάπια της κουζίνας μου έχω ήδη αρκετές χριστουγεννιάτικες κούπες από αρκετές γερμανικές αγορές. Φυσικά αν δεν είστε φαν του gluhwein αλλά θέλετε μια κούπα, μην αγχωθείτε! Μπορείτε να πιείτε μια ζεστή σοκολάτα! Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά, μπορείτε πάντα να απολαύσετε μια δροσερή γερμανική μπύρα είτε σε κάποια αγορά είτε σε κάποια pub. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι γερμανικές μπύρες είναι από τις καλύτερες μπύρες και ειδικά αν μιλάμε για θολές αφιλτράριστες Weiss μπύρες.

Ο σχολιασμός της διατροφής στη Γερμανία όπως θα φαντάζεστε δεν είναι και ο πιο ευνοϊκός. Πολλά κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, σάκχαρα και αλκοόλ. Από την άλλη υπάρχουν αρκετές φυτικές ίνες λόγω του ψωμιού και των ολικής άλεσης δημητριακών που προτιμώνται, αλλά τα λαχανικά και τα φρούτα συχνά έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Κλείνοντας σας έχω αναφέρει πολλές φορές ότι το ταξίδι είναι εμπειρία και θα πρέπει να ξυπνάει όλες τις αισθήσεις μας. Θα πρέπει να το χαιρόμαστε και να περνάμε καλά διώχνοντας περιττά άγχη. Ναι θα φάμε και το γλυκάκι μας, θα πιούμε και τη μπύρα μας και δεν θα νιώθουμε τύψεις κάθε ώρα και λεπτό γιατί καμία δίαιτα και καμία προσπάθεια δεν μηδενίστηκε με μια ολιγοήμερη «παύση» της ρουτίνας μας.

 

Καλές γιορτές, καλά να περάσετε και τα λέμε από το νέο έτος με νέα ταξίδια και ανανεωμένη διάθεση!

 

 



Παρόμοια άρθρα