Travel blog chapter 6: Πολωνία

Travel blog chapter 6: Πολωνία

Αγαπημένοι μου αναγνώστες και συνταξιδιώτες σας καλωσορίζω σε ένα ακόμα travel blog της ταξιδιωτικής στήλης του https://nutrisecrets.gr/. Βρείτε όλα τα προηγούμενα ταξίδια μας στον σύνδεσμο εδώ: https://nutrisecrets.gr/category/travel-blog/Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μια πολύ όμορφα χώρα με ευγενικούς ανθρώπους και καλοσυνάτα χαμόγελα.

Έτοιμοι για Πολωνία;

 

Η Πολωνία είναι μία χώρα με μεγάλη ιστορία που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά ανά τους αιώνες, κυρίως λόγω της εβραϊκής της ταυτότητας. Αν βρεθείτε στην Βαρσοβία θα σας συνέστηνα ανεπιφύλακτα το μουσείο εβραϊκής ιστορίας. Είναι τρομερό το πόσα λίγα ξέρουμε και το πόσο τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται, όσο κι αν πολλές φορές πιστεύουμε ότι ως ανθρώπινο είδος κάνουμε άλματα και προχωράμε μπροστά. Για να μην σας κουράζω όμως με μουσεία και ιστορία, έχω να σας πω ΠΟΣΟ όμορφη είναι η Πολωνία. Οι πόλεις είναι ένα μίγμα από γκρι εργατικές κατοικίες -κατάλοιπα της σοβιετικής ένωσης και του ανατολικού μπλοκ- και από παραμυθένια πολύχρωμα ιστορικά κέντρα. Δεν μπορώ ακριβώς να εξηγήσω τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ευπρόσδεκτος αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στην Πολωνία θα περάσετε όμορφα, θα χαλαρώσετε, θα φάτε και θα πιείτε καλά!

Αν μιλήσω λίγο πιο ειδικά για την πρωτεύουσα, την Βαρσοβία, θα πω ότι είναι μία σύγχρονη ζωντανή πόλη με πολύ ευχάριστο vibe. Έχει μεγάλα ωραία πάρκα, μουσεία και μια πανέμορφη παλιά πόλη, πλακόστρωτη και χρωματιστή.

Η κουλτούρα της Πολωνίας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με το αλκοόλ και πιο συγκεκριμένα με την Soplica και τη βότκα. Θα βρείτε πολύ ωραίες ετικέτες βότκας σε πολύ καλές τιμές. Προσωπικά, ξεχώρισα μία βότκα που φτιάχνεται από το γρασίδι που τρώνε οι βίσωνες! Ναι ναι μιλάω σοβαρά! Όσο περίεργο και να ακούγεται είναι αλήθεια και είναι μια ιδιαίτερη πολύ αρωματική βότκα. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να την βρούμε και στην Ελλάδα. Όταν είχα πάει εγώ στην Πολωνία ήταν ό,τι πιο περίεργο είχα ακούσει. Όσο για την Soplica, η Πολωνία είναι διάσημη για αυτό το ποτό της. Είναι αντίστοιχο με το δικό μας ούζο, με την έννοια ότι είναι ένα ντόπιο ποτό, ιδιαίτερα υψηλόβαθμο και φτιάχνεται από διάφορα φρούτα. Είναι κάτι σαν βότκα με γεύση. Φήμες λένε ότι αν δεν είσαι Πολωνός και δοκιμάσεις σπιτική Soplica είναι πολύ πιθανό να σε στείλει αδιάβαστο! Επειδή εμείς ως Έλληνες δεν είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε τόσο υψηλά ποσοστά αλκοόλ θα συνιστούσα προσοχή και σύνεση. Καταναλώνουμε υπεύθυνα για να μην χαλάσουμε από μόνοι μας την εμπειρία του ταξιδιού.

Πάμε στο φαγητό! Η Πολωνία είναι μια χώρα με βαρύ χειμώνα και η παραδοσιακή της κουζίνα βασίζεται αρκετά σε αυτό. Πρόκειται για μία βαριά και κατά τη γνώμη μου, νόστιμη κουζίνα. Ίσως το πιο διάσημο έδεσμα είναι τα pierogi! Βραστά ή τηγανιτά, τα χειροποίητα αυτά ζυμαρικά σίγουρα θα κερδίσουν μία θέση στην καρδιά σας! Μοιάζουν κάπως με τα ραβιόλια (μην το πείτε αυτό ποτέ σε Ιταλό!) και έχουν διάφορα συστατικά ως γέμιση. Θα τα βρείτε με μανιτάρια, με τυρί, με κρέας κ.ά. Ανέφερα ότι πρόκειται για βαριά κουζίνα και θα καταλάβετε αμέσως γιατί. Στην Πολωνία θα φάτε λουκάνικα, χοιρινό κότσι, μαγειρευτό κρέας με πηχτές σάλτσες μπαχαρικών, ξινολάχανο για γαρνιτούρα, πατάτες… Ελπίζω να μην σας ανοίγω υπερβολικά την όρεξη! Και φυσικά να μην ξεχνάμε και τις σούπες! Πολλές σούπες! Κρεατόσουπες, με λαχανικά, με μανιτάρια, λευκές, κόκκινες… Θα βρούμε μεγάλη ποικιλία. Ίσως τις καλύτερες σούπες τις έχω φάει στην Πολωνία, οπότε αν είστε φαν ψάξτε τα εστιατόρια που θα σας σερβίρουν την σούπα μέσα σε προζυμένιο ψωμί αντί για πιάτο.

Η κουλτούρα του φαγητού στην Πολωνία βγάζει κάτι πολύ ζεστό, σπιτικό και φιλόξενο. Καρό τραπεζομάντηλα, ξύλινα τραπέζια και χαμογελαστό προσωπικό, σε κάνουν νιώθεις οικεία παρόλο που μπορεί να μην καταλαβαίνεις ούτε λέξη από αυτή την δύσκολη γλώσσα.

Όταν είχα επισκεφθεί την Βαρσοβία ήταν Φεβρουάριος και προς έκπληξή μου υπήρχε ακόμα μια χριστουγεννιάτικη αγορά όπου μπορούσες να δοκιμάσεις ψητό λουκάνικο με καραμελωμένα κρεμμύδια σε ψωμάκι, αγγουράκι πίκλα, γλυκό κρασί και ζεστή σοκολάτα. Και όλα αυτά γύρω από ένα εποχιακό παγοδρόμιο. Κάτι τέτοια είναι που σε κερδίζουν ως τουρίστα που κατά τα άλλα προσπαθείς να διατηρήσεις την θερμοκρασία του σώματος σού και να μην παγώσεις! Έτσι δεν είναι;

Πάμε στο πρωινό;

Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω τι λέει η παράδοση, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα μαγαζιά για πρωινό είναι μεγάλη τάση στην Πολωνία. Τι θα βρούμε; Ένα μιξ από διάφορα δημοφιλή πρωινά. Κρουασάν, κρέπες, αυγά, ψωμί με μαρμελάδα, pancakes και πολλά άλλα. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι λόγω του κλίματός της, η Πολωνία παράγει σε αφθονία βατόμουρα, rasberries και γενικά berries. Οπότε οι μαρμελάδες είναι συνήθως από αυτά τα φρούτα και μάλιστα μπορεί να τις βρούμε και μέσα σε αλμυρές κρέπες μαζί με τυρί, σε γλυκά, σε τάρτες αλλά και σε εντελώς αταίριαστα (κατά τη γνώμη μου) πιάτα.

Τελικός απολογισμός;

Νόστιμη και βαριά κουζίνα, πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, κορεσμένα λιπαρά και απουσία φρέσκων λαχανικών. Σίγουρα όχι υγιεινή κουζίνα στο σύνολό της αλλά μπορούμε λίγο να καταλάβουμε τον λόγο, ειδικά αν επισκεφθούμε τη χώρα τον χειμώνα. Μιλάμε για πολύ βαρύ χειμώνα με πολύ κρύο και χιόνι, άρα από πλευρά καλλιέργειας θα βρούμε περιορισμένα λαχανικά και φρούτα, κυρίως λάχανο, πατάτες και μούρα.

Αυτά λοιπόν για την όμορφη Πολωνία! Σαν συμβουλή θα σας έλεγα να την επισκεφθείτε προς την άνοιξη για να μπορέσετε να δείτε και τα πάρκα όπως τους αξίζει! Πράσινα και ανθισμένα.

Μέχρι το επόμενο ταξίδι μας, σας χαιρετώ και σας υπενθυμίζω ότι μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα του travel blog μας εδώ: https://nutrisecrets.gr/category/travel-blog/

 



Παρόμοια άρθρα