Τσικνοπέμπτη και δίαιτα…Γίνεται;

Τσικνοπέμπτη και δίαιτα…Γίνεται;

Φυσικά και γίνεται!

Αυτή η μέρα του χρόνου έχει τεράστια σημασία στη χώρα μας και πολύ την περιμένουν με τέτοια ανυπομονησία σαν να πρόκειται για 5χρονο παιδάκι που περιμένει τον Άγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα. Είναι περιττό να παρατηρήσουμε ότι οι κρεατοφάγοι είναι πολλοί, φανατικοί και ασυμβίβαστοι! Δεν θα προσπαθήσω λοιπόν σε αυτό το άρθρο να σας πείσω ότι ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι με μανιτάρια και σόγια θα έχει ίδια γεύση με ένα μοσχαρίσιο. Θα προσπαθήσω όμως να σας κάνω να καταλάβετε ορισμένα πράγματα:

  1. Η Τσικνοπέμπτη είναι μία ακόμα Πέμπτη.

Βλέπω πολλούς από εσάς στο γραφείο να έρχεστε αγχωμένοι και να μου ζητάτε να κάνουμε «πολύ αυστηρό πρόγραμμα» για μια εβδομάδα για να μπορείτε να ΦΑΤΕ την Τσικνοπέμπτη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν δουλεύουν ακριβώς έτσι. Σκοπός μας όταν μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε την στάση μας απέναντι στο φαγητό  και να καταλάβουμε πως το φαγητό δεν είναι επιβράβευση. Το φαγητό είναι ένα μέσο επιβίωσης, είναι μια απόλαυση, είναι κοινωνικό, είναι τρόπος έκφρασης, είναι πολλά πράγματα αλλά δεν είναι μέσο επιβράβευσης. Μην φέρεστε στον εαυτό σας σαν να τον μισείτε τρώγοντας μόνο σαλάτα και φρούτα εν όψει της Τσικνοπέμπτης, των Χριστουγέννων, της παραλίας, ενός γάμου κλπ. έτσι ώστε να σας «επιβραβεύσετε» όταν έρθει η ώρα, τρώγοντας τελικά υπερτριπλάσια από αυτό που θα τρώγατε φυσιολογικά. Και μην μπερδεύεστε, δεν λέω ότι δεν τυχαίνει να φάμε πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό σε ορισμένες περιστάσεις. Εννοείται ότι συμβαίνει και είναι ανθρώπινο απλά αυτό που σας λέω είναι να μην το κάνετε αυτοσκοπό σας και να μην το προκαταβάλλετε από πριν.

  1. Φυσικά θα ψήσουμε και θα φάμε κρέας την Τσικνοπέμπτη.

Αν μας αρέσει! Μην καταπιέζεστε να φάτε λιπαρά παϊδάκια και πανσέτες αν δεν σας αρέσουν. Επιλέξτε το κρέας που προτιμάτε. Ξέρετε πόσοι προτιμούν να φάνε παϊδάκια κοτόπουλο και μπιφτέκια γαλοπούλας την Τσικνοπέμπτη; Και γιατί όχι; Δεν είναι απαραίτητο να φάμε κόκκινο κρέας στα κάρβουνα για να περάσουμε ωραία. Και οι χορτοφάγοι φίλοι μας περνάνε ωραία την Τσικνοπέμπτη με χορτοφαγικά μπιφτέκια και σουβλάκια με μανιτάρια και λαχανικά. Το παν είναι η καλή διάθεση και η καλή παρέα.

  1. Μήπως να μην ανάψουμε κάρβουνα φέτος;

Αν φάτε στο σπίτι και προετοιμάσετε εσείς το φαγητό της ημέρας, προτιμήστε κάποια ηλεκτρική ψηστιέρα, αντικολλητικό τηγάνι, φούρνο. Η πρακτική του ψησίματος στα κάρβουνα είναι μια ανθυγιεινή μέθοδος η οποία παράγει επιβλαβείς, συγκεκριμένα καρκινογόνες ουσίες, τους αρωματικούς κυκλικούς υδρογονάνθρακες. Συνεπώς καλό είναι να αποφεύγουμε το ψήσιμο στα κάρβουνα και να προτιμούμε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρικής, πιο φιλικούς προς την υγεία μας.

  1. Μήπως τα συνοδευτικά είναι χειρότερα από το ίδιο το κρέας;

Πολλοί θεωρείτε ότι αν φάτε μια μπριζόλα με 1-2 πίτες, τηγανιτές πατάτες, τυροκαυτερή, ψωμί, ρώσικη σαλάτα και 1-2 μεζέδες είναι προτιμότερο από το να φάτε μια μπριζόλα, ένα μπιφτέκι και λίγο κοτόπουλο. Προσωπικά θα διαφωνήσω. Η συμβουλή μου είναι να εστιάσετε στον πρωταγωνιστή της ημέρας, στο κρέας. Επιλέξτε όσο γίνεται άπαχο κρέας και συνδυάστε το με άφθονη σαλάτα και λαχανικά. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση θερμίδων από πηγές πλούσιες σε σάκχαρα, κακής ποιότητας λιπαρά, φτωχά σε ίνες και πρωτεϊνη, όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω. Όλα αυτά τα συνοδευτικά και οι μεζέδες δεν οδηγούν εύκολα σε κορεσμό γι’αυτό και συχνά οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση (πχ τηγανιτές πατάτες). Αντίθετα, η (άπαχη) ζωική πρωτεϊνη (πχ. στήθος κοτόπουλο, ψαρονέφρι) έχει υψηλό δείκτη κορεσμού. Με άλλα λόγια μας χορταίνει πιο εύκολα και για αρκετές ώρες.

 

  1. Δεν θα μας παχύνει η Τσικνοπέμπτη

Μία ημέρα από μόνη της δεν είναι ικανή ούτε να μας παχύνει αλλά ούτε και να μας αδυνατίσει. Το παν σε όλη αυτή την προσπάθεια μείωσης ή και συντήρησης του σωματικού βάρους είναι η συνέπεια. Αυτό που σας λέω πάντα δηλαδή, ας μην φτάνουμε στα άκρα, δεν είναι όλα ή τίποτα!

 

Καλή Τσικνοπέμπτη και να περάσετε όμορφα!

 Παρόμοια άρθρα