Vegan μακαρόνια με «κιμά» (από φακές)

Vegan μακαρόνια με «κιμά» (από φακές)

Τα μακαρόνια με κιμά είναι το αγαπημένο φαγητό για πάρα πολλούς, όμως πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι μπορείτε να φάτε και μακαρόνια με “κιμά” vegan χωρίς κάποιο σπάνιο ή περίεργο υλικό;

Στην συγκεκριμένη εκδοχή της συνταγής αυτής, θα χρησιμοποιήσουμε φακές αντί για ζωικό κιμά και κατά τα άλλα θα κάνουμε ό,τι κάνουμε και στην παραδοσιακή συνταγή της σάλτσας του κιμά για μακαρόνια.

Ξεκινάμε; 

Υλικά (για 4-5 μερίδες):

  • 200γρ. φακές (1 καλά γεμάτο φλιτζ.)
  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1κ.σ. ρίγανη ανάμικτη με κουρκουμά και μαύρο πιπέρι
  • 1κγ κύμινο
  • 120ml λευκό κρασί (1/2 φλιτζ)
  • 160γρ. ντοματοχυμός
  • 500γρ. μακαρόνια
  • Λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν

Εκτέλεση:

  • Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες. Κρατάμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια για να το προσθέσουμε στη σάλτσα.
  • Βράζουμε τις φακές και στραγγίζουμε καλά. Δεν χρειάζεται να τις παραβράσουμε, ειδικά αν υπάρχει θέμα σακχαρώδη διαβήτη προτιμούμε τις φακές σχετικά al dente.
  • Τρίβουμε το κρεμμύδι ή το ψιλοκόβουμε και σε αντικολλητικό τηγάνι το τσιγαρίζουμε με 1κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για να μην μας καεί.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και την πιπεριά, αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
  • Όταν τα λαχανικά έχουν μαραθεί, προσθέτουμε τις φακές με όλα τα μπαχαρικά και αλατίζουμε ξανά.
  • Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον ντοματοχυμό μαζί με περίπου 1 κουτάλα νερό που κρατήσαμε από τα μακαρόνια που έβρασαν.
  • Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε κι άλλο νερό.
  • Σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια και έχουμε έτοιμο ένα χορτοφαγικό πιάτο «μακαρόνια με κιμά».

Διατροφικά tips:

  • Οι φακές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και ειδικά όταν είναι βρασμένες al dente και συνδυάζονται με μακαρόνια ολικής άλεσης, αποτελούν μια πολύ καλή πρόταση και για διαβητικούς ασθενείς, καθώς προκαλούν πιο ήπια διακύμανση του σακχάρου του αίματος.
  • Αν θέλετε και μια τυρένια νότα στα μακαρόνια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διατροφική μαγιά, η οποία πέρα από την αίσθηση και τη γεύση του τριμμένου τυριού, θα σας δώσει και πρωτεϊνη.
  • Η σάλτσα με τις φακές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χορτοφαγικό κιμάς και σε άλλες συνταγές όπως πχ σε κάποιο χορτοφαγικό burrito, μέσα σε τορτίγια με λαχανικά.
  • Λόγω των μπαχαρικών που χρησιμοποιούμε, η σάλτσα θυμίζει αρκετά την κλασσική σάλτσα κιμά που έχουμε συνηθίσει.


Παρόμοια άρθρα