
Βελουτέ λαχανικών με κόκκινη φακή (υψηλή σε πρωτεΐνη)
Ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο συχνά λείπει από τις σούπες λαχανικών είναι η πρωτεΐνη, επομένως η παρούσα συνταγή στοχεύει σε ένα πλήρες και νόστιμο πιάτο που θα μας ζεστάνει τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.
Πάμε στη συνταγή;
Υλικά για 4-6 μερίδες:
- 1 πράσο
- 2 μεγάλα καρότα (300γρ.)
- 1 μεγάλη πατάτα (500γρ.)
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα (300γρ.)
- ½ φλιτζ. κόκκινη φακή (100γρ. άβραστη)
- 3κ.σ. ελαιόλαδο
- 120γρ. ρόφημα καρύδας χωρίς ζάχαρη (ή άλλο φυτικό ρόφημα ή γάλα)
- 2-2,5 λίτρα νερό
- 4 στήμονες κρόκος Κοζάνης
- Αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν, 1κγ κουρκουμάς, 1κγ τριγωνέλλα (γνωστό ως τσιμένι)
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους (όσο μικρότερα τα κομμάτια τόσο λιγότερος θα είναι ο χρόνος του βρασμού).
- Αφού τσιγαρίσουμε για λίγο τα λαχανικά, προσθέτουμε την φακή και τα μπαχαρικά και τσιγαρίζουμε για λίγο ακόμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και σε υψηλή φωτιά αφήνουμε να βράσει 30-40 λεπτά μέχρι να δούμε ότι τα λαχανικά και η φακή μας έχουν μαλακώσει πολύ.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και πολτοποιούμε είτε με ραβδομπλέντερ είτε σε μπλέντερ ή μούλτι.
- Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι, λιναρόσπορο και σπόρους κάνναβης ή κολοκυθόσπορο και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Διατροφικά tips:
- Καταναλώστε τη σούπα ζεστή και συνδυάστε με λίγα κρουτόν ή λίγο σπασμένο παξιμάδι.
- Ο λιναρόσπορος ή άλλοι σπόροι προσδίδουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στο γεύμα μας, κυρίως ω-3 και ω-6.
- Η κόκκινη φακή αυξάνει το πρωτεϊνικό περιεχόμενο, βοηθάει στο να δέσει καλύτερα η σούπα και αυξάνει και τις φυτικές ίνες της σούπας.
- Αν επιλέξετε φυτικό ρόφημα και όχι γάλα και αν παραλείψετε το γιαούρτι στο σερβίρισμα θα έχετε μια πολύ νόστιμη vegan βελουτέ σούπα λαχανικών.