Βελουτέ σούπα (χειμερινών) λαχανικών

Βελουτέ σούπα (χειμερινών) λαχανικών

Πώς μπορεί ένα πιάτο να σας φέρει αναμνήσεις και να σας μεταφέρει μπροστά σε ένα τζάκι ή ένα χιονισμένο παράθυρο; Δοκιμάστε την σούπα που σας έχω ετοιμάσει και θα καταλάβετε!

Οι βελουτέ σούπες είναι η ιδανική λύση για τις χειμωνιάτικες νύχτες που κάτι σας λείπει, αλλά και ως εύκολο μεσημεριανό γεύμα με τους κατάλληλους συνδυασμούς, ώστε να έχετε ένα πιο πλήρες γεύμα.

Πάμε όμως στην σούπα μας!

Τι θα χρειαστούμε για 6-8 μερίδες:

  • 1 μεγάλη (πορτοκαλί/λευκή) γλυκοπατάτα (~700γρ.)
  • 3 μέτριες πατάτες (~600γρ.)
  • 2 καρότα (~150γρ.)
  • 2 πράσα
  • 6 μανιτάρια
  • 100mL γάλα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-2,5 λίτρα νερό
  • 6-7 βραστά κάστανα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε κομμάτια. Δεν χρειάζεται να τα ψιλοκόψουμε ιδιαίτερα, αφού στο τέλος θα τα αλέσουμε για να κάνουμε τη σούπα μας βελουτέ.
  • Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το γάλα και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε χύτρα ταχύτητας. Καρυκεύουμε με αλάτι, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν και κουρκουμά.
  • Βράζουμε καλά τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά αρκετά. Τα θέλουμε σχεδόν λιωμένα (περίπου 30 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας ή 50 λεπτά σε κατσαρόλα, ανάλογα το μέγεθος των λαχανικών).
  • Με ένα ραβδομπλέντερ αλέθουμε τη σούπα έως ότου μας δώσει ένα ομοιογενές μίγμα. Αν δεν διαθέτουμε ραβδομπλέντερ, μπορούμε να αλέσουμε τη σούπα σε δόσεις σε multi ή απλό μπλέντερ.
  • Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο βραστό κάστανο.

Tips:

  • Μπορούμε να σερβίρουμε τη σούπα μας με 1κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι 2%. Αυτό θα προσθέσει γεύση αλλά και πρωτεΐνη στη σούπα μας, η οποία κατά τα άλλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό.
  • Η σούπα μας είναι ιδιαίτερα ελαφριά ως προς το ενεργειακό της περιεχόμενο, καθώς η βασική πηγή ενέργειάς της είναι το ελαιόλαδο, το οποίο έχουμε μετρήσει με ακρίβεια έτσι ώστε να μην ξεφύγουμε χωρίς να το καταλάβουμε!
  • Το γεγονός ότι δεν τσιγαρίσαμε τα λαχανικά αλλά τα ρίξαμε όλα μαζί στην κατσαρόλα, μας έχει εξασφαλίσει ότι δεν “καταστρέψαμε” τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και δεν “ταλαιπωρήσαμε” τα λαχανικά μας και τις βιταμίνες τους.
  • Αν δεν θέλετε πολύ γλυκιά τη σούπα σας, προτιμήστε λευκή γλυκοπατάτα. Αν σας αρέσει πιο έντονη η γλυκιά γεύση της γλυκοπατάτας, επιλέξτε πορτοκαλί.
  • Και ένα τελευταίο τιπ! Θυμηθείτε την συνταγή αυτή όταν θα ψάχνετε ποιο θα είναι το πρώτο πιάτο στο χριστουγεννιάτικο/πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας!

 

 



Παρόμοια άρθρα