14 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

14 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Το 1991 θεσπίστηκε η 14η Νοεμβρίου ως η παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη διαβήτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τον Διεθνή Οργανισμό Διαβήτη (IDF). H επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, αλλά συμπίπτει με την ημέρα των γενεθλίων του Sir Frederick Banting ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη, μαζί με τον Charles Best το 1922. Η ανακάλυψη της ινσουλίνης έφερε επανάσταση στην επιστήμη της ιατρικής και ουσιαστικά «χάρισε» την ζωή στους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το σύμβολο του σακχαρώδη διαβήτη έχει καθιερωθεί να είναι η μπλε κορδελίτσα, οπότε την επόμενη φορά που θα την δείτε θα ξέρετε!

Λίγα λόγια για τον διαβήτη

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε τύπου 1 (ή αλλιώς γνωστός ως νεανικός διαβήτης), τύπου 2, διαβήτη κύησης, διαβήτη τύπου LADA, διαβήτη MODY (7 κύριες υποκατηγορίες).
  • Ο συνολικός επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται σε 536 εκατομμύρια ενηλίκους παγκοσμίως.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συχνός (90-95% των συνολικών περιπτώσεων διαβήτη) και υπολογίζεται ότι αφορά το 11,3% των ενηλίκων (37,3 εκατομμύρια άνθρωποι) το 2022.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία πίσω από την νόσο.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με την γενετική προδιάθεση να είναι ένας από τους σημαντικότερους. Επίσης η παχυσαρκία είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας κινδύνου.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, παρά την κληρονομικότητα και τους διάφορους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να προληφθεί ή ακόμα και να αναστραφεί με την κατάλληλη υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση. Μία ζωή με υγιεινή διατροφή, υγιές σωματικό βάρος και μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας προστατεύσει από ένα σοβαρό χρόνιο νόσημα. Εάν αυτό δεν είναι ελπιδοφόρο νέο τότε ποιο είναι;
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι πλήρως ινσουλινοεξαρτώμενος ενώ ο τύπου 2 όχι. Με άλλα λόγια οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ακολουθούν απλή αγωγή με δισκία ή ενέσιμες θεραπείες, απλή διατροφική θεραπεία σε ήπιες περιπτώσεις διαταραγμένης γλυκόζης ή τέλος να χρησιμοποιούν και γλυκόζη εξωγενούς χορήγησης.
  • Τελευταίο αλλά ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση η οποία με τον κατάλληλο χειρισμό και την σωστή εκπαίδευση είναι πάρα πολύ καλά διαχειρίσιμη. Ο ρόλος της διατροφής είναι τεράστιος και δεν θα πρέπει να παραβλέπεται γιατί πραγματικά κάνει την διαφορά τόσο στην έκβαση της νόσου όσο και στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Ο σακχαρώδης διαβήτης πρέπει να πάψει να είναι ταμπού και τα άτομα πρέπει να πάψουν να στιγματίζονται. Θα πρέπει να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για τον διαβήτη, να ρωτάμε, να εκπαιδευόμαστε και να μην τον κρύβουμε, διότι η γνώση είναι δύναμη και στην περίπτωση του διαβήτη σώζει ζωές.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη δεν «φταίνε» που έχουν διαβήτη. Δεν πρόκειται για αδυναμία χαρακτήρα ή για κακές συνήθειες. Ο διαβήτης είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Απλά όταν μπορούμε να πάρουμε την υγεία στα χέρια μας προσέχοντας την διατροφή μας και τον γενικότερο τρόπο ζωής μας γιατί να μην το κάνουμε;

 Παρόμοια άρθρα