5 μύθοι και αλήθειες σχετικά με την διατροφή

5 μύθοι και αλήθειες σχετικά με την διατροφή

Ο τομέας της διατροφής είναι συχνά ένα ναρκοπέδιο γεμάτο μύθους, μυστικά και παραπληροφόρηση. Και ακριβώς επειδή μπορεί να βρεθούμε σε σύγχυση από τις πολλές και διαφορετικές πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά, ας αποσαφηνίσουμε σε αυτό το άρθρο 5 συχνούς διατροφικούς μύθους.

Μύθος : Η καστανή ζάχαρη είναι ακατέργαστη και πιο κατάλληλη για δίαιτα.

Αλήθεια: Η καστανή ζάχαρη όχι μόνο δεν είναι ακατέργαστη αλλά είναι τελικά πιο κατεργασμένη και από τη λευκή! Πιο συγκεκριμένα, κατά την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου, παράγεται η γνωστή μας λευκή ζάχαρη στην οποία στη συνέχεια προστίθεται ξανά το χρώμα που είχε αφαιρεθεί αρχικά. Έτσι παράγεται η καστανή ζάχαρη, η οποία διαφέρει από την λευκή μόνο στο ότι περιέχει κάποια επιπλέον ιχνοστοιχεία. Η ενεργειακή τους απόδοση είναι ίδια. Επομένως, διαλέξτε τη ζάχαρη που σας αρέσει περισσότερο, γνωρίζοντας όμως ότι η καστανή ζάχαρη δεν είναι ούτε ακατέργαστη ούτε light.

Μύθος: Τα ολικής άλεσης προϊόντα είναι light.

Αλήθεια: Τα ολικής άλεσης προϊόντα υπερέχουν σημαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα μη ολικής άλεσης, αλλά αυτή η υπεροχή τους δεν έγκειται στο χαμηλότερο θερμιδικό τους περιεχόμενο. Μάλιστα, τα ολικής άλεσης πιθανώς να έχουν και ελαφρώς περισσότερες θερμίδες. Τα οφέλη των προϊόντων αυτών αποδίδονται στις φυτικές τους ίνες, οι οποίες έχουν ευεργετική δράση στο γαστρεντερικό μας σύστημα, στο σάκχαρο στο αίμα, στην χοληστερόλη και αλλού. Έτσι, παρότι τα ολικής άλεσης δεν μας δίνουν λιγότερες θερμίδες, μας δίνουν πιο ποιοτικές θερμίδες και για το λόγο αυτό καλό είναι να τα προτιμάμε.

Σημείωση: Τα παραπάνω ισχύουν για τον υγιή πληθυσμό και διαφοροποιούνται για ομάδες ασθενών ευερέθιστου εντέρου, κοιλιοκάκης, εκκολποματίτιδας κ.ά.

 

Μύθος: Αν τρώω γλυκά θα πάθω ζάχαρο.

Αλήθεια: Ο σακχαρώδης διαβήτης ή αλλιώς το “ζάχαρο” είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερο κόσμο και διακρίνεται σε 2 βασικές κατηγορίες: τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή νεανικό διαβήτη και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή την οποία δεν μπορούμε να προλάβουμε, καθώς δεν γνωρίζουμε την αιτία εμφάνισής του. Ο τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη και σχετίζεται πολύ άμεσα με την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα η παχυσαρκία είναι ο πιο βασικός παράγοντας κινδύνου, μετά την κληρονομικότητα. Ωστόσο καλό είναι να μην γενικεύουμε και να μην θεωρούμε ότι τα γλυκά είναι αυτά που μας προκαλούν διαβήτη, καθώς δεν είναι πάντα έτσι. Κάποιος που είναι παχύσαρκος και έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, έχει υψηλές πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, ακόμα κι αν δεν καταναλώνει καθόλου γλυκά. Συνοψίζοντας, η πρόταση είναι μόνο εν μέρει και κατά συνθήκες σωστή: Τα γλυκά προσδίδουν πολλές θερμίδες, περιέχουν πολλά σάκχαρα τα οποία ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και η υπερκατανάλωσή τους συμβάλλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Τέλος, η παχυσαρκία μέσω διάφορων μηχανισμών αποτελεί παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

Μύθος: Η γλουτένη μας παχαίνει, γι’αυτό είναι καλύτερα τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.

Αλήθεια: Η γλουτένη ΔΕΝ μας παχαίνει και δεν υπάρχει λόγος να επιλέγουμε τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, εκτός αν πάσχουμε από κοιλιοκάκη ή έχουμε αλλεργία στη γλουτένη. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο εδώ: https://nutrisecrets.gr/mas-pachainei-i-glouteni/

Μύθος: Η μαύρη σοκολάτα είναι light σε σχέση με τη γάλακτος.

Αλήθεια: Η μαύρη σοκολάτα είναι συνήθως πιο υγιεινή από τη γάλακτος κι αυτό το οφείλει κυρίως στην υψηλότερη περιεκτικότητά της σε κακάο και στην απουσία γάλακτος. Παρόλα αυτά το θερμιδικό περιεχόμενο είναι πολύ παρεμφερές και κάποιες φορές μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα είναι πιο θερμιδική από τη γάλακτος. Τελικά ποια προτιμάμε; Σίγουρα όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, τόσο καλύτερο είναι το προφίλ των θρεπτικών συστατικών της σοκολάτας. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι μας! Περισσότερα για τη σοκολάτα και τα είδη της θα βρείτε εδώ: https://nutrisecrets.gr/choraei-ligi-sokolata-sti-zoi-mou-fysika-choraei/



Παρόμοια άρθρα