Τρως συναισθηματικά; Δεν είσαι ο μόνος!
Έχοντας διανύσει τόσα lockdown που χάσαμε το μέτρημα, παρατηρήθηκαν πολλά επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας τα οποία όμως δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον εγκλεισμό. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, απλά τώρα ήρθαν περισσότερο στην επιφάνεια.
Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία;
Η συναισθηματική υπερφαγία ή binge eating disorder όπως είναι γνωστή στην αγγλική ορολογία, είναι μια διατροφική διαταραχή. Το βασικό σύμπτωμα της διαταραχής είναι η κατανάλωση τεράστιας ποσότητας τροφής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ( που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι δυνατό να καταναλωθεί από ένα άτομο) και συνήθως συνοδεύεται από το αίσθημα απώλειας του ελέγχου. Πολλοί πάσχοντες τρώνε μόνοι τους νιώθοντας αηδία, ενοχή και στεναχώρια μετά το επεισόδιο.
Γιατί οδηγούμαστε σε τέτοιες συμπεριφορές;
Πολλές φορές, αποφεύγουμε να εκφράζουμε λεκτικά τα συναισθήματά μας για διάφορους λόγους. Μπορεί να θέλουμε να αποφύγουμε κάποια σύγκρουση, μπορεί να ντρεπόμαστε, μπορεί να μην είναι κοινωνικά αποδεκτό το συναίσθημά μας, ή μπορεί απλά έτσι να έχουμε συνηθίσει: να μην μιλάμε, να μην εκφραζόμαστε. Έτσι μπορεί να καταλήγουμε να σωματοποιούμε τα συναισθήματά μας και στην προκειμένη, να «τρώμε τα συναισθήματά μας».
Στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του COVID-19, πολλές συνήθειες που αφορούν τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, αναπόφευκτα άλλαξαν. Μελέτη που δημοσιεύθηκε ήδη τον Μάιο του 2020 έδειξε τα δυσμενή αποτελέσματα του εγκλεισμού στην πρώτη φάση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν σημαντικά η κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού, τα επεισόδια συναισθηματικής υπερφαγίας, η κατανάλωση σνακ μεταξύ των κύριων γευμάτων καθώς και ο συνολικός αριθμός γευμάτων μέσα στην ημέρα. Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, βρέθηκε κι αυτή σημαντικά μειωμένη. Το μόνο θετικό εύρημα της εν λόγω μελέτης ήταν η μείωση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε επίσης τον Μάιο του 2020, ανέφερε αύξηση της συχνότητας περιορισμού και υπερφαγικών και καθαρτικών επεισοδίων σε άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, καθώς και στο γενικό πληθυσμό.
Η κακή διάθεση και τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι πολύ συχνά συνδεδεμένα με την παχυσαρκία και ακολούθως, η συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, υπερφαγικά επεισόδια δεν είναι να σπάνιο να συμβούν και μάλιστα στους περισσότερους έχουν συμβεί. Όταν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Όταν όμως τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν κατ’εξακολούθηση, πρέπει να ψάξουμε μέσα μας την αιτία. Η κατανάλωση φαγητού μας προκαλεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης, αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς, όπως αναφέρεται συχνά η σεροτονίνη. Αντίστοιχα, έλλειψη σεροτονίνης οδηγεί (μεταξύ άλλων) σε κατάθλιψη, αϋπνία, πονοκεφάλους και αυξημένη κατανάλωση τροφής. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι λόγοι και τα όποια προβλήματα που μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να μας απασχολούν, ακόμα και μετά το φαγητό. Το αίσθημα της ευχαρίστησης και της ανακούφισης που μας δημιουργείται είναι πρόσκαιρο και θα πρέπει να ψάξουμε και να βρούμε την πραγματική λύση στα θέματα που μας απασχολούν.
Όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και τους λόγους που μας οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να είναι κάτι που θα μας συμβεί τυχαία μία φορά, όμως μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνη ως διατροφική διαταραχή με διάφορες προεκτάσεις. Επομένως, δώστε προσοχή στον εαυτό σας και στα συναισθήματά σας και αν χρειαστεί απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχολόγο και διαιτολόγο έτσι ώστε να διαχειριστείτε σωστά και ασφαλώς την κατάσταση.
Τρως συναισθηματικά; Δεν είσαι ο μόνος και δεν είσαι μόνος. Απλά μίλα!