8 τρόποι να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους τις γιορτές!

8 τρόποι να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους τις γιορτές!

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι προ των πυλών, πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να αγχώνονται σχετικά με το πώς θα αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Είναι γνωστό πως τις γιορτινές αυτές μέρες, οι περισσότεροι από εμάς τις έχουμε συνδυάσει με παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα, καθώς και με οικογενειακά τραπέζια και συναντήσεις με φίλους εντός και εκτός σπιτιού, με αλκοόλ ή χωρίς. Και ορθώς η κατάσταση έχει ως έχει!

Τι εννοώ;

Εννοώ ότι η διατροφή έχει πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Όταν μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι μαζί με προσφιλή μας πρόσωπα και συνδυάζουμε το φαγητό με συζήτηση, τρώμε λιγότερο και πιο ισορροπημένα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε καλύτερη διάθεση, σε σχέση με το να τρώμε μόνοι μας μπροστά από μια οθόνη, μη μπορώντας να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Επομένως τι μπορείτε να κάνετε για να μην πάρετε βάρος φέτος τις γιορτές;

  1. Αν μένετε με την οικογένειά σας ή με το ζευγάρι σας επιδιώξτε να τρώτε μαζί στο τραπέζι, έστω μία φορά την μέρα.
  2. Αποφύγετε να τρώτε μπροστά από μία οθόνη (πχ τηλεόραση, κινητό) γιατί όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο γεύμα μας, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση.
  3. Αν δουλεύετε εξ αποστάσεως και τις γιορτές και είστε πολλές ώρες στο σπίτι, αποφύγετε να περνάτε χρόνο στην κουζίνα γιατί έτσι μπορεί να δέχεστε ερεθίσματα που να σας οδηγούν σε κατανάλωση αχρείαστων σνακ.
  4. Εάν δεν δουλεύετε και έχετε αρκετές μέρες διαθέσιμες να τις περάσετε στο σπίτι, ασχοληθείτε με άλλες δραστηριότητες όπως πχ επιτραπέζια παιχνίδια, διάβασμα βιβλίων, χριστουγεννιάτικες ταινίες κλπ, οτιδήποτε έτσι ώστε να αποφύγετε τις πολλαπλές βόλτες στο ψυγείο!
  5. Μην αναλώνεστε στο να ψάχνετε τις πιο light εκδοχές των αγαπημένων σας γλυκών! Είναι πολύ πιθανόν το τελικό αποτέλεσμα να μην σας ικανοποιήσει και τελικά να καταλήξετε να τρώτε και την αυθεντική εκδοχή του γλυκού.
  6. Καταναλώστε αυτό που πραγματικά σας ικανοποιεί και σας ευχαριστεί, αποφεύγοντας φυσικά τις υπερβολές. Σε μια ισορροπημένη διατροφή όλα μπορούν να χωρέσουν και δεν υπάρχει λόγος υστερίας και υπερβολικής στέρησης γιατί στο τέλος μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.
  7. Αποβάλλετε το υπερβολικό άγχος γύρω από τη διατροφή την περίοδο των γιορτών. 2-3 μέρες δεν μπορούν να αναιρέσουν την προσπάθεια μηνών. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή, όμως το υπερβολικό άγχος και ο φόβος για το βάρος δεν είναι εποικοδομητικά και δεν βοηθούν τη “δίαιτα”.
  8. Η ψυχολογική πίεση που βιώνουμε λόγω της γρήγορης καθημερινότητας αυξάνει τις πιθανότητες κατανάλωσης συναισθηματικού φαγητού. Αλλά αυτό συχνά δεν φεύγει κατά την περίοδο των γιορτών. Απλά αλλάζει μορφή και συχνά τρώμε επειδή βαριόμαστε! Πριν ανοίξετε το ψυγείο ρωτήστε τον εαυτό σας: μήπως απλά βαριέσαι; Βάλτε τα γιορτινά σας ρούχα και κάντε μία βόλτα, μιλήστε με έναν φίλο σας, βρείτε κάποια ασχολία! Αν το αίσθημα της πείνας επιμένει, μάλλον είναι πραγματικό και θα πρέπει να το ακούσετε!

 

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ….Μην τρώτε σαν να μην υπάρχει αύριο, ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ!! 🙂Παρόμοια άρθρα