Αλκοόλ και θερμίδες

Αλκοόλ και θερμίδες

Αλκοόλ. Ένα θέμα πάντα επίκαιρο γύρω από το οποίο προκύπτουν συχνά ποικίλες ερωτήσεις.

Έτοιμοι να δούμε μαζί τις πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους σχετικά με το αλκοόλ;

  • Παχαίνει το αλκοόλ;

Το αλκοόλ είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό το οποίο μας αποδίδει 7kcal ανά γραμμάριο. Για να μπορέσουμε να το κρίνουμε μπορούμε να το δούμε συγκριτικά με τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά:

-Υδατάνθρακες: 4kcal/γρ.

-Πρωτεΐνες: 4kcal/γρ.

-Λίπος: 9 kcal/γρ.

Βλέπουμε πως το αλκοόλ είναι πιο θερμιδικό από τις πρωτεϊνες και τους υδατάνθρακες και λιγότερο από τα λίπη. Πέρα από τις θερμίδες όμως του ίδιου του αλκοόλ, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και τις θερμίδες των αναψυκτικών/χυμών με τα οποία μπορεί να αραιώνουμε το ποτό μας, καθώς και τα συνοδευτικά που συνηθίζονται: πχ ξηροί καρποί, πατατάκια κ.ά.

  • Είναι το τζιν πιο light από το ουίσκι και τα άλλα υψηλόβαθμα ποτά;

Η απάντηση εδώ μπορεί να σας σοκάρει αλλά ΟΧΙ το τζιν δεν είναι σημαντικά πιο ελαφρύ από τα άλλα ποτά. Οι θερμίδες των υψηλόβαθμων αλκοολούχων ποτών όπως πχ της βότκας, της τεκίλας, του τζιν, του ουίσκι κλπ εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Επομένως, από την στιγμή που τα περισσότερα ποτά έχουν περίπου 40-45% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η θερμιδική τους απόδοση είναι πολύ παραπλήσια.

  • Το λευκό κρασί είναι καλύτερο από το κόκκινο κρασί όταν κάνεις δίαιτα;

Το λευκό κρασί κατά κανόνα έχει ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από το κόκκινο, επομένως έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, είναι τόσο μικρή η διαφορά που δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος τέτοιος διαχωρισμός. Από την άλλη, το κόκκινο κρασί έχει εξαιρετικά ωφέλιμα καρδιοπροστατευτικά αντιοξειδωτικά τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία του κρασιού. Επομένως, κοιτώντας τα δύο είδη κρασιού ολιστικά, το κόκκινο ίσως υπερτερεί του λευκού.

  • Μπύρα ή υψηλόβαθμο ποτό;

Η μπύρα είναι ένα διαφορετικό είδος ποτού από τα υψηλόβαθμα (πχ. βότκα κτλ) καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (4-6% συνήθως), αλλά έχει και αρκετούς υδατάνθρακες. Επίσης, για να συγκρίνουμε την μπύρα με τα άλλα ποτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως καταναλώνουμε την μπύρα σε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι πχ τη βότκα. Ενδεικτικά λοιπόν μια μερίδα σκέτη βότκα (40ml) μας προσδίδει περίπου 95kcal, ενώ μια μικρή μπύρα (330ml) μας προσδίδει περίπου 150kcal και μια μεγάλη μπύρα (500ml) 225kcal. Επομένως, μπορεί η μπύρα να έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όμως δεν είναι και ελεύθερη θερμίδων, ειδικά στις ποσότητες που καταναλώνεται συνήθως.



Παρόμοια άρθρα