Body shaming: Τι είναι;

Body shaming: Τι είναι;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη μάχη οργανωμένα από διάφορους φορείς αλλά και ατομικά από influencers στα social media και επαγγελματίες υγείας κατά του λεγόμενου body shaming. Ο κόσμος πλέον μιλάει ανοιχτά γι’ αυτό και αναγνωρίζει την ύπαρξή του ως πρόβλημα. Αυτό, όσο μικρό κι αν είναι, είναι τουλάχιστον μια αρχή έτσι ώστε να καταπολεμηθεί το πρόβλημα.

Με βάση το λεξικό του Cambridge University : Body shaming είναι το να κρίνεις κάποιον λόγω του σχήματος, του μεγέθους και της εμφάνισης του σώματός του.

Με πιο απλά λόγια, ο κόσμος άρχισε να ευαισθητοποιείται πιο ανοιχτά σχετικά με τον χλευασμό και την πίεση που δέχονται συγκεκριμένες ομάδες ατόμων λόγω της εμφάνισής τους. Μια από τις ομάδες αυτές που σχεδόν ανέκαθεν στοχοποιούνται σε όλες τις ηλικίες είναι οι άνθρωποι με αυξημένο βάρος και αυτό δεν αφορά μόνο υπέρβαρους και παχύσαρκους αλλά και άτομα που δεν ικανοποιούν τα εκάστοτε πρότυπα μόδας και ομορφιάς. Κάθε εποχή έχει τα δικά της πρότυπα και με βάση αυτά η κοινωνία αρέσκεται να κριτικάρει και να ασκεί βία λεκτική, ψυχολογική αλλά και σωματική σε όσους δεν μοιάζουν ή δεν προσπαθούν να μοιάσουν σε αυτά τα πρότυπα. Οι αποδέκτες αυτής της βίας, τα θύματα ας πούμε, μπορεί να αντιμετωπίζουν όλη αυτή την κατάσταση με ηρεμία και χωρίς να επηρεάζονται, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η ψυχολογία του ατόμου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και αυτό συχνά έχει τραγικές συνέπειες.

Δεν έχει σημασία αν το άτομο που δέχεται το body shaming είναι παιδί, έφηβος ή ενήλικας, ελλιποβαρής, υπέρβαρος, παχύσαρκος, αν δεν έχει και το «κατάλληλο» (ποιος ορίζει το κατάλληλο;) σχήμα σώματος, αν.., αν.., αν… Τα αρνητικά συναισθήματα των οποίων γίνεται αποδέκτης και η κοινωνική στοχοποίηση και περιθωριοποιήση που υπόκειται το εν λόγω άτομο, είναι καταστάσεις τις οποίες κανείς δεν θα έπρεπε να βιώνει από τους συνανθρώπους του και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις προκαλεί σε κανέναν.

Το να μιλάμε και να κρίνουμε είναι πολύ εύκολο από τη φύση μας. Το να ακούμε όμως; Έχετε παρατηρήσει πόσο δύσκολο είναι να ακούμε; Πόσο δύσκολο είναι να σκεφτόμαστε καλά όλες τις παραμέτρους πριν δικάσουμε κάποιον για τις επιλογές του ή για τον τρόπο ζωής του;

Πόσες φορές έχετε ακούσει να αποκαλούν κάποιον χοντρό; Ή μάλλον κι εσείς οι ίδιοι πόσες φορές έχετε κατηγορήσει κάποιον αβίαστα ότι είναι χοντρός και αυτός φταίει γιατί δεν προσπαθεί; Σταματήστε για μια στιγμή και σκεφτείτε πόσο άδικο είναι να χαρακτηρίζεται κάποιος από το βάρος και την εμφάνισή του.

Ως διαιτολόγος ασχολούμαι πολύ, μεταξύ άλλων, με το σωματικό βάρος. Πότε είναι φυσιολογικό, πότε είναι χαμηλό, πότε είναι αυξημένο. Αυτό που ορίζει σε ποια κατηγορία ανήκει το βάρος μας είναι η κατάσταση της υγείας μας και ο κίνδυνος που ελλοχεύει να προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω του βάρους μας. Γι’ αυτό το φυσιολογικό βάρος αναφέρεται συχνά και ως υγιές βάρος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το υπέρβαρο και η παχυσαρκία έχουν συσχετιστεί με πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, οστεοαρθρίτιδα, κάποια είδη καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη.

Και πέρα απ ’όλα αυτά, η παχυσαρκία είναι ένα νόσημα. Ένα πολύπλοκο σοβαρό νόσημα με πολύ σοβαρές επιπλοκές και συννοσηρότητες. Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει, να κατηγορήσει ή να βιαστεί να μιλήσει και να πάρει θέση για το πόσο ζυγίζει ο διπλανός του και γιατί. Αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και αφορά μόνο τον ίδιο.

Συνοψίζοντας, το body shaming είναι μια μορφή τραμπουκισμού που παρατηρείται έντονα και –όπως κάθε μορφή τραμπουκισμού- πρέπει να σταματήσει.

Το βάρος και το σχήμα του σώματός μας ΔΕΝ μας χαρακτηρίζει. Δεν είναι παράμετρος του χαρακτήρα μας και του ποιοι είμαστε και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Είναι λάθος και είναι κακό.



Παρόμοια άρθρα