«Χωριάτικη σαλάτα» κινόας

«Χωριάτικη σαλάτα» κινόας

Η χωριάτικη σαλάτα είναι διάσημη παγκοσμίως ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Τι γίνεται όμως όταν παντρέψουμε τη χωριάτικη σαλάτα με κινόα; Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα και πιστεύω ότι η σαλάτα αυτή θα αποτελέσει ένα από τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά -και όχι μόνο- ελαφριά πιάτα.

Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα (~4-6 άτομα):

  • 1 φλιτζ. κινόα
  • 1 αγγουράκι
  • 20-25 ντοματίνια
  • 4 κ.σ. τριμμένη ζεμύθα
  • λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Για την σως πορτοκαλιού:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1κγ μέλι
  • 1 κγ κουρκουμάς
  • 1 κγ τζίντζερ σε σκόνη
  • λίγο πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

  1. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό την κινόα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Κόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με την κινόα.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σως σε ένα βάζο και τα χτυπάμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  4. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με την σως πορτοκαλιού και καλή μας όρεξη!

Nutritional facts:

  • Η σως είναι πλούσια σε βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή και σε ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες από τον κουρκουμά και το τζίντζερ.
  • Το πιπέρι καγιέν είναι ιδιαίτερα καυτερό, γι’αυτό καλό είναι να προσέχετε με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Το πιπέρι καγιέν παρασκευάζεται από κόκκινες καυτερές πιπεριές και για αυτό τον λόγο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη,μια ουσία που προκαλεί έντονη θερμογένεση στο σώμα και αυξάνει βραχυπρόθεσμα τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό. Πρακτικά, το “κάψιμο” που νιώθουμε από το καγιέν μας οδηγεί στο να καίμε περισσότερες θερμίδες την ώρα της κατανάλωσής του.
  • Η ζεμύθα είναι ένα είδος τυριού με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (μόλις 1%) που μοιάζει σε γεύση και υφή με την ξερή μυζήθρα. Είναι ιδανικό ως εναλλακτική του τυριού που ρίχνουμε στα μακαρόνια ή στις σαλάτες.


Παρόμοια άρθρα