Χορτοφαγία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε- Vol. 2

Χορτοφαγία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε- Vol. 2

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου σχετικά με την χορτοφαγία και τα χαρακτηριστικά της, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τα οφέλη αυτού του προτύπου διατροφής στην υγεία μας και σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Μπορούν οι χορτοφαγικές δίαιτες να δράσουν θεραπευτικά σε χρόνια νοσήματα ;

Αν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή, μια χορτοφαγική θεραπευτική δίαιτα μπορεί να δράσει εξίσου καλά με μία μη χορτοφαγική δίαιτα και να έχει παρόμοια αποτελέσματα στην εκάστοτε ασθένεια.

Υπέρβαρο και παχυσαρκία

  • Μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση χορτοφαγικών και vegan διαιτών για την απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
  • Διατροφικά πλάνα βασισμένα σε φυτικά τρόφιμα, σχετίζονται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.
  • Θεραπευτικές χορτοφαγικές δίαιτες έχουν φανεί να είναι πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία του υπέρβαρου σε σχέση με εναλλακτική μη χορτοφαγική δίαιτα.

Καρδιαγγειακά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένων υπερλιπιδαιμίας, ισχαιμικής καρδιακής νόσου και υπέρτασης)

  • Χορτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και με βελτίωση παραγόντων κινδύνου όπως κοιλιακή παχυσαρκία, λιπιδαιμικό προφίλ ορού, γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης.

Σακχαρώδης Διαβήτης

  • Οι lacto-ovo-χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
  • Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι χορτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Καρκίνος

  • Μελέτες έδειξαν πως οι χορτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με χαμηλότερο ολικό κίνδυνο καρκίνου και ειδικότερα χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο γαστρεντερικό σύστημα.
  • Vegan δίαιτες σχετίζονται με 35% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οστεοπόρωση

  • Παρόλο που οι χορτοφάγοι έχουν συνήθως παρόμοια ή χαμηλότερη και οι vegan αρκετά χαμηλότερη οστική πυκνότητα, αυτό δεν έχει κλινική σημασία αν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.
  • Για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας των οστών οι χορτοφάγοι πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες σε πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και B-12 και πρωτεΐνης.

Είναι κατάλληλες οι χορτοφαγικές δίαιτες σε όλες τις φάσεις της ζωής ;

Καλοσχεδιασμένες και πλήρεις χορτοφαγικές δίαιτες είναι ασφαλείς και κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής.

  • Έγκυες και θηλάζουσες

Όταν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε τρόφιμα, τα αποτελέσματα της κύησης μιας χορτοφάγου, είναι το ίδιο θεμιτά με μίας μη χορτοφάγου. Ωστόσο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων μιας χορτοφαγικής διατροφής, συστήνονται συμπληρώματα Σιδήρου, Βιταμίνης Β12, ω-3 (EPA/DHA) και πιθανώς Ψευδαργύρου, έτσι ώστε να προληφθούν τυχόν ανεπάρκειες.

  • Βρέφη, παιδιά και έφηβοι

Απαραίτητος κρίνεται ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, το γάλα σε φόρμουλα είναι η αμέσως επόμενη επιλογή για το πρώτο έτος. Τα παιδιά και οι έφηβοι που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα έχουν μειωμένο κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας και επίσης συνήθως υιοθετούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μικροθρεπτικά συστατικά που χρήζουν προσοχής και ίσως και συμπληρωματική χορήγηση, είναι ο Σίδηρος, ο Ψευδάργυρος, η Βιταμίνη Β-12 και σε κάποιες περιπτώσεις , το Ασβέστιο και η Βιταμίνη D. Όσον αφορά την πρωτεΐνη, τα παιδιά αυτά έχουν ελαφρώς αυξημένες ανάγκες λόγω διαφορών στην πέψη και τη σύσταση των αμινοξέων.

  • Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι χορτοφάγοι έχουν παρόμοιο ή και καλύτερο προφίλ πρόσληψης θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τους μη χορτοφάγους. Παρόλα αυτά, καθώς η αποτελεσματικότητα με την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά της δίαιτας , φθίνει με το πέρας της ηλικίας, ίσως εμφανιστούν μεγαλύτερες πρωτεϊνικές ανάγκες και ανάγκες σε Βιταμίνες D, B-6 και B-12.

Συνοψίζοντας, αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε μια αλλαγή στη διατροφή σας, η χορτοφαγία είναι σίγουρα μια καλή ιδέα. Και μην ξεχνάτε, υπάρχουν επιλογές και υπό την σωστή καθοδήγηση ενός επαγγελματία διαιτολόγου, δεν θα σας λείψει τίποτα!



Παρόμοια άρθρα