Χριστουγεννιάτικα γλυκά και θερμίδες

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και θερμίδες

Οι μέρες των γιορτών ολοένα και πλησιάζουν και αρχίζουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι να μπαίνουμε στο γιορτινό κλίμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ανάλογη διακόσμηση, πολύχρωμα λαμπάκια, ρούχα, αξεσουάρ…. Για πολλούς όμως, όλα αυτά δεν είναι επαρκή αν δεν προσθέσουμε στη λίστα και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπαίνουν στην κλασσική μάχη για το ποιο γλυκό έχει τους περισσότερους θαυμαστές, ποιο είναι το πιο νόστιμο, ποιο είναι το καλύτερο κλπ.

Εκτός από τα κλασσικά αυτά γλυκά, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, υπάρχουν και άλλα που είναι συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα. Στην Πελοπόννησο για παράδειγμα, οι δίπλες έχουν την τιμητική τους, στην Κρήτη τα παρόμοια ξεροτήγανα,  ενώ στην πόλη μου την Κοζάνη, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό που στέκεται επάξια δίπλα στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, είναι τα ισλί ή αλλιώς και «τσιμπητά» και φυσικά μιλώντας για την πόλη μου, δεν μπορώ να μην αναφέρω και τους ζεματιστούς  κουραμπιέδες οι οποίοι ας πούμε ότι είναι σιροπιαστοί κουραμπιέδες χωρίς άχνη ζάχαρη.

Ξεφεύγοντας λίγο από την καθαρά ελληνική παράδοση, τα Χριστούγεννα θα βρούμε άφθονους σοκολατένιους κορμούς και κορμούς με κάστανο, διαφόρων ειδών βασιλόπιτες με ατελείωτες συνταγές στο διαδίκτυο, τσουρέκια, ιταλικά πανετόνε με διάφορα αποξηραμένα φρούτα, ολλανδικά “pepernoten” (οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ολλανδία θα με καταλάβουν..! ), γερμανικά μπισκότα gingerbread και κέικ, αγγλική πουτίγκα … η λίστα είναι πραγματικά τεράστια και ποικίλει ανάλογα με τα γούστα και τα γνωρίσματα του καθενός.

Πού θέλω να καταλήξω ; Μα φυσικά στον κοινό παρονομαστή, που δεν είναι άλλος από την ενεργειακή πυκνότητα και την υψηλή περιεκτικότητα όλων των χριστουγεννιάτικων γλυκών σε σάκχαρα και λιπαρά.

Βέβαια, στη ζωή δεν είναι ωραίο να γενικεύουμε και αυτό ισχύει και στην περίπτωση μας!

Οι θερμίδες σε κάθε περίπτωση είναι αρκετές αλλά η ποιότητά τους διαφέρει. Πιο συγκεκριμένα, γλυκά που βασίζονται στη χρήση ελαιολάδου, όπως τα αγαπημένα μας μελομακάρονα, έχουν αρκετά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι ωφέλημα για τον οργανισμό. Αντίθετα, γλυκά πλούσια σε βούτυρο, όπως είναι οι κουραμπιέδες, τα διάφορα μπισκότα, οι βασιλόπιτες κ.ά. , εκτός από πολλές θερμίδες, μας προσδίδουν και αρκετά κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για ποικίλα προβλήματα υγείας με κυριότερο ίσως την αθηροσκλήρωση. Όσον αφορά τα σάκχαρα, κατά κανόνα όσο πιο γλυκό είναι το χριστουγεννιάτικο γλυκό σας, τόσο περισσότερη ζάχαρη (ή και μέλι) περιέχει, τόσο περισσότερα σάκχαρα προσδίδει. Συνολικά λοιπόν, οι θερμίδες ενός γλυκού εξαρτώνται από διάφορους  παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος παρασκευής, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και  το μέγεθος της μερίδας.

Παρακάτω έχω ετοιμάσει έναν πίνακα με κάποια δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά.Παρόμοια άρθρα