Falafel (ή ρεβυθοκεφτέδες) στο φούρνο

φαλάφελ

Falafel (ή ρεβυθοκεφτέδες) στο φούρνο

Τα falafel είναι ένα παραδοσιακό ανατολίτικο έδεσμα και πιο συγκεκριμένα μάλλον έχει τις ρίζες του στην Αίγυπτο. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει τα falafel φτιαγμένα από ρεβύθια ή κουκιά ή συνδυασμό και των δύο οσπρίων και βέβαια τηγανητά!

Η δική μου εκδοχή είναι πολύ πιο ελαφριά και απλή, προσαρμοσμένη σε πιο ελληνικές γεύσεις και σε ένα πιο υγιεινό μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, η συνταγή είναι νηστίσιμη ή αλλιώς vegan καθώς δεν περιέχει κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης.

Υλικά για 16 ρεβυθοκεφτεδάκια:

  • 700γρ βρασμένα ρεβύθια (περίπου 350γρ. ωμά ρεβύθια)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • λίγο από το νερό στο οποίο βράσαμε τα ρεβύθια
  • 1 κγ ταχίνι ολικής άλεσης
  • 4 κγ τριμμένο κύμινο
  • 1 κγ πάπρικα
  • 2 κγ κουρκουμάς
  • πιπέρι καγιέν (προσοχή καίει!)

Εκτέλεση:

  • Αλέθουμε στο multi ή στο blender το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μπαχαρικά, εκτός από τη φρυγανιά και συνεχίζουμε το άλεσμα. Δεν θέλουμε το μίγμα να πολτοποιθεί πλήρως, οπότε το χτυπάμε μέτρια.
  • Βγάζουμε το μίγμα από το blender και το ζυμώνουμε μαζί με τη φρυγανιά και λίγο από το νερό στο οποίο βράσαμε τα ρεβύθια. Θέλουμε το μίγμα να είναι μέτρια σφιχτό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου, στη λειτουργία πάνω-κάτω.
  • Πλάθουμε το μίγμα σε 16 κεφτεδάκια (των 60γρ. άψητα) και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν δεν έχετε χαρτί, αλείψτε το ταψί με ελάχιστο ελαιόλαδο (δεν χρειάζεται πολύ).
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά.

φαλάφελ

Nutritional info:

  • Τα φαλάφελ μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό νηστίσιμο γεύμα με συνοδεία σαλάτας ή μέσα σε μια τορτίγια με λίγο ταχίνι, λεμόνι και ανάμεικτα λαχανικά. Εάν δεν νηστεύετε, μπορείτε να τα συνδυάσετε με λίγο γιαούρτι και μυρωδικά.
  • Τα ρεβυθοκεφτεδάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεϊνες και αντιοξειδωτικά λόγω των μπαχαρικών τους.
  • Ενεργειακή απόδοση: 103kcal / τεμάχιο ή 215kcal/100γρ. ψημένου προϊόντος


Παρόμοια άρθρα