Γιατί δεν πέφτει το νούμερο στη ζυγαριά;

Γιατί δεν πέφτει το νούμερο στη ζυγαριά;

Πολύ συχνά ως διαιτολόγος έρχομαι αντιμέτωπη με αυτή την ερώτηση και καλούμαι να απαντήσω. Πολλοί από εμάς κάποια στιγμή έχει χρειαστεί να χάσουμε βάρος είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους προσωπικής αισθητικής και θέλησης. Όσοι λοιπόν το έχουμε δοκιμάσει ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για μια τόσο εύκολη και απλή διαδικασία και συνήθως υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα μέχρι τελικά να επιτύχουμε τον στόχο μας. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντα είναι ότι χρειάζεται θέληση, υπομονή, επιμονή και σωστή καθοδήγηση.

Και φυσικά ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!

Γιατί λοιπόν δεν πέφτει το νούμερο στη ζυγαριά ενώ τα κάνουμε όλα σωστά;

Οι λόγοι ποικίλουν και δεν είναι ίδιοι για τον καθένα, όμως παρακάτω έχω συγκεντρώσει τους πιο συνήθεις.

 

1) Μήπως υποεκτιμάς τη διατροφική σου πρόσληψη;

Πολύ συχνά έχουμε την τάση να υποεκτιμάμε τι έχουμε καταναλώσει μέσα στη μέρα και σ’αυτό συμβάλλουν κάποιες συμπεριφορές που κάνουμε ασυναίσθητα. Για παράδειγμα το τσιμπολόγημα ετοιμάζοντας το φαγητό, ένα γλυκό που μας κέρασε ο συνάδελφος στη δουλειά, φαγητό μπροστά στην τηλεόραση ή χαζεύοντας στο κινητό μας, κατανάλωση τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες με το άλλοθι ότι είναι υγιεινά, άρα δεν μας κάνουν κακό..(;) Επίσης πολλές φορές το μέγεθος του τροφίμου που καταναλώνουμε μπορεί να μας ξεγελάσει! πχ ένα τυλιχτό σοκολατάκι ζαχαροπλαστείου, μπορεί να είναι μικρό όμως είναι πολύ πυκνό ενεργειακά.

2) Κάνεις έντονη αναερόβια άσκηση;

Τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό και την υγεία είναι αδιαμφισβήτητα, όμως υπάρχει περίπτωση η άσκηση να ευθύνεται για το ότι το νούμερο στη ζυγαριά δεν πέφτει.

Η έντονη άσκηση, ειδικά όταν πρόκειται για αναερόβια (πχ βάρη) οδηγεί στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στη συνέχεια τη μείωση της λιπώδους μάζας. Η μυϊκή μάζα είναι βαρύτερη από τη λιπώδη, επομένως μπορεί μεν να βλέπουμε διαφορά στο σώμα μας και μείωση πόντων στις περιφέρειες, αλλά η ζυγαριά να μην πέφτει ή ακόμα και να ανεβαίνει. Επίσης η έντονη άσκηση οδηγεί σε δέσμευση γλυκογόνου από τους μύες και ίσως πρόσκαιρη κατακράτηση ύδατος. Για αυτό τον λόγο δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα κιλά μας, αλλά να βλέπουμε πιο σφαιρικά την κατάσταση και να θυμόμαστε ότι η διατροφική αξιολόγηση είναι μια πιο ενδελεχής διαδικασία απ΄ ό,τι μπορεί να νομίζουμε.

 

3) Μήπως κάνεις κατακράτηση υγρών;

Κι όμως! Μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά αλλά για κάποιο λόγο το σώμα σου να κατακρατά υγρά, δημιουργώντας το λεγόμενο φούσκωμα το οποίο σε εμποδίζει να δεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Πολλοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την κατακράτηση, με κυρίαρχο τη φάση του κύκλου της περιόδου. Επίσης, το αλάτι και το αλκοόλ είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες που οδηγούν σ’ αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα. Και τι κάνουμε γι’αυτό; Πίνουμε πολύ νερό έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός μας είναι επαρκώς ενυδατωμένος και δίνουμε έμφαση στην διατροφική πρόσληψη καλίου (κυρίως μέσω κατανάλωσης φρούτων), η οποία θα βοηθήσει την αποβολή του νατρίου και θα ανακουφίσει την κατακράτηση.

4) Μήπως ταλαιπωρείσαι από δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο και έχει άμεση σχέση με τη διατροφή, την καθιστική ζωή, το στρες και άλλους παράγοντες. Η δυσκοιλιότητα προκαλεί δυσφορία και εμποδίζει την απώλεια βάρους. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Πίνουμε πολύ νερό, τρώμε φρούτα και λαχανικά, επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης, δεν παραλείπουμε το πρωινό και βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για λίγο καθημερινό περπάτημα.

5) Μήπως έχεις κάποια μεταβολική διαταραχή;

Η αδυναμία απώλειας βάρους μπορεί να έχει τις ρίζες της σε κάποια αδιάγνωστη μεταβολική διαταραχή, όπως πχ ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο Hashimoto. Βέβαια, εδώ πρέπει να τονιστεί πως ο υποθυρεοειδισμός όταν είναι ρυθμισμένος υπό την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου το βάρος ή τον μεταβολισμό, ενώ όταν είναι αδιάγνωστος ή μη ρυθμισμένος, μπορεί να ευθύνεται για μικρή πρόσληψη βάρους της τάξεως των 2 κιλών και μια μικρή επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Το συμπέρασμα είναι πως αν δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος, μπορούμε να ελέγξουμε τη θυρεοειδική μας λειτουργία, όμως ας μην επαναπαυόμαστε, γιατί όταν το βάρος μας είναι αρκετά αυξημένο, μάλλον δεν ευθύνεται μόνο ο θυρεοειδής μας.

6) Μήπως κάνεις δίαιτα για πολύ καιρό;

Όταν κάνουμε δίαιτα για απώλεια βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουμε χάσει (συνήθως) αρκετά κιλά, κάποια στιγμή φτάνουμε σε ένα βάρος, κάτω από το οποίο δυσκολευόμαστε πολύ να πέσουμε.

Το σημείο αυτό ονομάζεται plateau (πλατώ) και είναι ουσιαστικά η άμυνα του οργανισμού μας στην περαιτέρω απώλεια βάρους. Αυτό έχει να κάνει με ισχυρούς ομοιοστατικούς μηχανισμούς και εμπλέκεται η δράση πολλών ορμονών -ορεξιογόνων και ανορεξιογόνων-, οπότε πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πλατώ και να συνεχίσουμε την πορεία μας στην απώλεια βάρους. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να απογοητευόμαστε, διότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, μέχρι τελικά να “ξεκολλήσουμε”.

Και να θυμάστε! Ο κόπος μας ποτέ δεν πάει χαμένος και ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή μας, ας μην ξεχνάμε ότι τρώγοντας υγιεινά κάνουμε ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό μας, ακόμα κι αν κάποιες φορές ζοριζόμαστε και θέλουμε να τα παρατήσουμε.

Keep calm and ask your dietitian!



Παρόμοια άρθρα