Πώς να ενσωματώσω το νερό στη διατροφή μου;

Πώς να ενσωματώσω το νερό στη διατροφή μου;

Το νερό, αν και είναι γνωστό σε όλους μας πόσο τεράστια σημασία έχει για τη ζωή μας, είναι συχνά το τελευταίο που σκεφτόμαστε ως συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Πολύ συχνά μάλιστα παρατηρείται αφυδάτωση, της οποίας τα συμπτώματα είναι αρκετά γενικευμένα και για το λόγο αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, απόσπαση προσοχής, γενικευμένο αίσθημα κόπωσης, ουρολοίμωξη, κράμπες, ξηροφθαλμία, ξηροστομία και φυσικά δίψα. Παρόλα τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουμε, μπορεί και πάλι να μην αντιληφθούμε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό.

Ένας τρόπος να ελέγξουμε τον βαθμό ενυδάτωσής μας είναι μέσω του όγκου και του χρώματος των ούρων. Όταν τα ούρα είναι διαυγή σημαίνει ότι είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, ενώ όσο πιο έντονο κίτρινο χρώμα έχουν, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βαθμός της αφυδάτωσης. Η δίψα είναι ένας ακόμα τρόπος να καταλάβουμε την αφυδάτωση, αν και δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος. Όταν φτάσουμε στο σημείο να διψάμε, ήδη η αντιδιουρητική ορμόνη βασοπρεσσίνη είναι αυξημένη και αυτό δηλώνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί. Επίσης, ο ουδός της δίψας δεν είναι ίδιος για όλους και μάλιστα υπάρχουν άτομα που χαρακτηρίζονται στην αγγλική βιβλιογραφία ως low-drinkers και τα οποία δεν νιώθουν το αίσθημα της δίψας, παρόλο που δεν είναι πάντα επαρκώς ενυδατωμένα. Επομένως, θα πρέπει η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού να είναι πάγια συνήθειά μας και να μην περιμένουμε να αφυδατωθούμε για να πιούμε νερό.

Για κάποιους η κατανάλωση νερού αποτελεί “αγγαρεία” για λόγους που έχουν να κάνουν με την “μονότονη γεύση” του, με τη διαθεσιμότητά του στο χώρο που βρίσκονται, με το ότι πολύ απλά το ξεχνούν και με άλλους λόγους που διαφέρουν για τον καθένα μας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ενσωματώσουμε το νερό στη διατροφή μας;

  1. Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κουβαλάμε πάντα μαζί μας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι ή θερμός. Έτσι κινητοποιούμαστε να καταναλώσουμε νερό γιατί το οπτικό ερέθισμα μας ενθαρρύνει.
  2. Αν δεν μας αρέσει η γεύση του νερού, μπορούμε να προσθέσουμε σ’αυτό λίγες λεπτοκομμένες φέτες από λεμόνι ή αγγουράκι ή κάποιο φρούτο που μας αρέσει και καταναλώνουμε με ευχαρίστηση.
  3. Πέρα από φρούτα, μπορούμε να αρωματίσουμε το νερό μας με λίγα φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.
  4. Ένας ακόμα τρόπος να αυξήσουμε την κατανάλωσή μας, είναι να τρώμε περισσότερες σούπες! Κι αν είναι καλοκαίρι και οι σούπες μας ζεσταίνουν, έχετε δοκιμάσει κρύες σούπες; Μια τέτοια είναι η Ανδαλουσιανή σούπα ντομάτας ή γκασπάτσο όπως είναι γνωστή. Οι σούπες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως μπορούμε να τις συνυπολογίσουμε στην ημερήσια κατανάλωση νερού.
  5. Αν δεν σας ικανοποιούν όλα τα παραπάνω, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών (προτιμήστε τα σε σχέση με την υπερβολική κατανάλωση φρούτων που θα σας φορτώσουν με περισσότερα σάκχαρα και ενέργεια) και ιδιαίτερα αυτών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι το αγγουράκι και το κολοκυθάκι.
  6. Μια πηγή ενυδάτωσης που σίγουρα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα είναι η κατανάλωση ζελέ! Επιλέξτε να φτιάξετε ζελέ χωρίς ζάχαρη και απολαύστε το οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ας μην ξεχνάμε ότι το ζελέ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ζελατίνη αναμεμιγμένη με νερό.
  7. Έχετε σκεφτεί να εμπλουτίζετε τα ροφήματά σας με άφθονο τριμμένο πάγο; Διατηρούνται για περισσότερη ώρα σε ευχάριστη θερμοκρασία και ταυτόχρονα καταναλώνετε περισσότερο νερό, πίνοντας απλά το ρόφημα που θα πίνατε ούτως ή άλλως.

 

 Παρόμοια άρθρα