Σκέψεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Σκέψεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Ετοιμάζοντας τη βαλίτσα των καλοκαιρινών μου διακοπών διάφορες σκέψεις απασχολούν το μυαλό μου και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις παραλίες στις οποίες θα βρίσκομαι σε λίγες μέρες.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε συνδυάσει με την ξεκούραση και την ψυχική ανάταση και ειδικά όταν μιλάμε για το ελληνικό καλοκαίρι με αυτό τον υπέρλαμπρο ήλιο. Ωστόσο, με κάποια στεναχώρια παρατηρώ τις τελευταίες εβδομάδες στο γραφείο πως πολλοί από εσάς «φοβάστε» τις επερχόμενες διακοπές σας. Αντί να μετράτε αντίστροφα τις μέρες που το ξυπνητήρι σας θα μπαίνει μόνο για να προλάβετε την καλύτερη σκιά στην παραλία, αγχώνεστε στη σκέψη των κιλών!

Θέλετε να ξεκινήσουμε να μιλάμε γιατί αυτό είναι λάθος;

  1. Πρώτα απ’ όλα οι προσπάθειες που έχουν να κάνουν με το σωματικό βάρος (είτε πρόσληψη, είτε απώλεια) είναι χρονοβόρες και αυτό δεν είναι πάντα κακό! Η μακρά προσπάθεια που κάνουμε δεν μπορεί να αναιρεθεί με μια εβδομάδα διακοπών. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στα άκρα, όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι διαδικασίες της κινητοποίησης και της de novo γένεσης του λίπους είναι περίπλοκες και κανείς ποτέ δεν ξύπνησε από τη μία μέρα στην άλλη με 3 κιλά λίπους επιπλέον στο σώμα του. Και αυτό σας το εγγυώμαι!
  2. Διακοπές. Ας αναλύσουμε την λέξη αυτή. Διακοπές> διακόπτω . Και τι διακόπτω; Την καθημερινότητά μου, την ρουτίνα μου και όλα αυτά που με περιορίζουν και με καταπιέζουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Σκοπός των διακοπών είναι η ξεκούραση και ειδικότερα η πνευματική ξεκούραση. Μέσα στα πλαίσια της ξεκούρασης αυτής είναι και η ανάγκη του μυαλού να αφήσει για λίγο πίσω του τους (κάποιες φορές αυστηρούς) κανόνες και να ενδώσει και σε κάποιους πειρασμούς. Αυτό δεν είναι κακό. Αυτό είναι ανθρώπινο και απόλυτα κατανοητό. Μάλιστα, η μανία μας να περιορίσουμε τον εαυτό μας πολλές φορές μας οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα ή στην δημιουργία απωθημένων. Φάε αυτό το παγωτάκι που κοιτάζεις και απόλαυσέ το χωρίς ενοχές και τύψεις. Αυτό είναι μια υγιής αντιμετώπιση.
  3. Τις περισσότερες φορές η υπερανάλυση και το άγχος των κιλών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε άδικα τον εαυτό μας με αρνητικά και τοξικά συναισθήματα που μας αποτρέπουν από το να περάσουμε καλά και να χαλαρώσουμε. Αν εκμεταλλευτούμε σωστά τις διακοπές μας και εντάξουμε την κίνηση στο πρόγραμμά μας, ένα είναι σίγουρο: οι ενδορφίνες θα μας φτιάξουν τη διάθεση και την ίδια στιγμή θα επωφεληθούμε και από τα υπόλοιπα οφέλη της άσκησης, που μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν και με ενεργειακό μας ισοζύγιο.
  4. Είτε είμαστε σε προσπάθεια απώλειας/πρόσληψης βάρους είτε όχι, το οφείλουμε στον εαυτό μας να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να τον ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ. Ακόμη κι αν έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε είναι σημαντικό να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε το σώμα μας με τα προτερήματα και τις ατέλειές του σε όλα τα στάδια της αλλαγής. Γιατί μόνο έτσι η παρέμβασή μας θα είναι επιτυχής και βιώσιμη. Παίρνουμε την απόφαση να αλλάξουμε από αγάπη, όχι από μίσος και αποστροφή προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
  5. ΚΑΘΕ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ! Μην αφήσετε κανέναν να προσπαθήσει να σας πείσει για οτιδήποτε άλλο.

 

Πάω να κλείσω τη βαλίτσα μου! Καλές διακοπές, καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!

 Παρόμοια άρθρα