Travel blog chapter 7: Ουγγαρία

Travel blog chapter 7: Ουγγαρία

Αγαπημένοι μου αναγνώστες και συνταξιδιώτες καλώς ήρθατε στο νέο travel blog του https://nutrisecrets.gr/! Σήμερα ταξιδεύουμε στη χειμερινή συννεφιασμένη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Τι ξέρουμε για την Ουγγαρία;

Έχει μια πανέμορφη πρωτεύουσα μοιρασμένη στις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, που στην πραγματικότητα είναι δύο πόλεις που συνδέονται με γέφυρες: η Βούδα και η Πέστη. Στη Βούδα υπάρχει το κάστρο, το πολύ φωτογενές Fisherman’s Bastion και η Citadella με πανοραμική θέα της πόλης. Η Πέστη είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της Βουδαπέστης με το εμπορικό κέντρο, την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου και το επιβλητικό κοινοβούλιο. Επίσης, μια βραδινή κρουαζιέρα στο Δούναβη θα σας ανταμείψει με πολύ ωραίες νυχτερινές εικόνες της φωτισμένης πόλης.

Περνάμε σιγά σιγά στο φαγητό;

Αυτή την φορά δεν θα σας κουράσω πολύ καθώς η γνώση μου πάνω στην ουγγρική κουζίνα δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο σε προηγούμενα  travel blog. Ρίξτε μια ματιά στα προηγούμενα εδώ: https://nutrisecrets.gr/category/travel-blog/ και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Ξεκινάμε λοιπόν με πρωινό. Μπαίνουμε στον πρώτο φούρνο που θα βρούμε στη γειτονιά μας και επιλέγουμε το πιο τυπικό ούγγρικο σφολιατοειδές: το csiga με σοκολάτα. Στην όψη μοιάζει με ένα σαλιγκάρι (στα ουγγρικά csiga σημαίνει σαλιγκάρι) σφολιάτας με σοκολάτα. Στην πραγματικότητα είναι σφολιάτα με κεικ σοκολάτας ΜΑΖΙ. Εκεί είναι η διαφορά λοιπόν από κάποιο τύπο σοκολατένιου κρουασάν. Η γεύση του θα σας εκπλήξει, ειδικά αν δεν ξέρετε ότι πρόκειται για κέικ και όχι απλή γέμιση σοκολάτας. Πέρα από το σοκολατένιο csiga θα βρείτε και πιο απλή εκδοχή με κανέλα αλλά και διάφορα άλλα σφολιατοειδή.

Αφού έχουμε ξεκινήσει λοιπόν με σφολιάτα (όσοι με γνωρίζετε θα ξέρετε ότι πάντα σας λέω ότι η σφολιάτα είναι από τα χειρότερα -ποιοτικά- τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε), πάμε βόλτα να θαυμάσουμε τα ωραία πλακόστρωτα της Βουδαπέστης, τις όμορφες εικόνες από ψηλά, τα μουσεία, τους ναούς και όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η γεμάτη ζωή πόλη. Ε μετά από όλα αυτά, να μην μπούμε σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο να ζεσταθούμε και να αναπληρώσουμε δυνάμεις;

Το μακράν πιο αγαπημένο μου πιάτο της ούγγρικης κουζίνας δεν είναι άλλο από την Goulash soup. Κόκκινη σούπα με μοσχαρίσιο κρέας, καρότο, πατάτα και πάπρικα. Θα τη συναντήσετε και με dumplings και χωρίς, αλλά όπως και να ‘χει αυτό το πιάτο θυμίζει σπίτι και ζεστασιά. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Πέρα από αυτό, η Ουγγαρία φημίζεται για την πάπρικά της σε σκόνη ή σε πάστα, γλυκιά ή ΠΟΛΥ καυτερή. Μάλιστα θα βρείτε αποξηραμένες πιπεριές τσίλι μέχρι και στα τουριστικά μαγαζάκια ως σουβενίρ. Σαν κουζίνα ηπειρωτικής κρύας χώρας φυσικά η ούγγρικη κουζίνα τιμά τα λουκάνικα, το λάχανο και τις βαριές πηχτές σάλτσες. Και βέβαια ας μην ξεχνάει και το σαλάμι «Ουγγαρίας» που λέμε στην Ελλάδα. Θα βρούμε μεγάλη ποικιλία από σαλάμια τύπου αέρος πικάντικα ή μη. Από τυριά θα βρούμε κυρίως καπνιστά τυριά αλλά και λευκά φρέσκα τυριά.

Τα επιδόρπια είναι ποικίλα. Υπάρχουν κάποιες φημισμένες πάστες/ τούρτες για τις οποίες δυστυχώς δεν έχω άποψη γιατί δεν τις δοκίμασα! Περιμένω όμως τα δικά σας σχόλια αν τις δοκιμάσατε. Αυτό που δοκίμασα ωστόσο είναι ένα ρολό γεμισμένο με παπαρουνόσπορο ή κρέμα κάστανο που λέγεται makos bejgli.

Γευστικό και ωραίο συνοδευτικό για τον καφέ μας. Και πέρα από αυτά, αξίζει να αναφέρουμε το γλύκισμα που εμείς εδώ αναφέρουμε ως «καμινάδα» και στην Ουγγαρία, την Τσεχία και τις γειτονικές χώρες είναι πολύ δημοφιλές: ζύμη σε ρολό με κανέλα και ζάχαρη. Θα το βρείτε και σε παραλλαγές με σοκολάτα ή άλλα συνοδευτικά ή ακόμα και γεμιστό με σαντιγύ ή παγωτό. Προσωπικά νομίζω το απλό είναι το καλύτερο.

“καμινάδα”

makos bejgli

Fast food υπάρχει; Ποια είναι η ένοχη απόλαυση που θα δούμε να τρώνε οι νέοι μετά το ξενύχτι (ή και πριν);

Το πιο γνωστό fast food στην Ουγγαρία είναι το Langos. Τηγανιτή πίτα σαν λουκουμάς με διάφορα toppings. Το πιο απλό είναι με sour cream και τριμμένο τυρί. Για να είμαι ειλικρινής, στις πρώτες μπουκιές είναι ωραίο. Μετά από λίγο λογικά θα το μετανιώσετε γιατί μιλάμε για ένα υπερλιπαρό πιάτο που ναι μεν είναι νόστιμο αλλά καταλήγει να κάθεται και αρκετά βαρύ στο στομάχι. Για τις θερμίδες δεν θα μιλήσω γιατί μπορούν να γίνουν ανυπολόγιστες ειδικά όσο αυξάνονται τα toppings!

Langos

Και τι έχει μείνει; Το αλκοόλ! Θα βρούμε τοπικές δροσερές μπύρες αλλά αυτό που θα ξεχωρίσει ως κάτι που δεν θα το βρούμε αλλού είναι η τοπική Palinka. Υψηλόβαθμο ποτό, ή μάλλον ΠΟΛΥ υψηλόβαθμο, που φτιάχνεται από φρούτα όπως αχλάδι, βερίκοκο και δαμάσκηνο. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι 50% και οι Ούγγροι το λατρεύουν! Αληθινή ιστορία: βρέθηκα σε παρέα όπου τα παιδιά έφεραν σπιτική Palinka σε πλαστικό μπουκάλι γνωστού αναψυκτικού μέσα σε μπαρ και μας πρόσφεραν σφηνάκια. Σας συνιστώ προσοχή! Οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι και ανθεκτικοί επομένως εμείς καλό είναι να δοκιμάσουμε το πολύ ένα σφηνάκι γιατί μετά από το πρώτο δεν ξέρουμε τι γίνεται! Πέρα από την φοβερή και τρομερή Palinka, θα βρούμε και λικέρ με γεύση marzipan καθώς και ένα ακόμα παραδοσιακό λικέρ, το Unicum. Το Unicum είναι χωνευτικό λικέρ που φτιάχνεται από τουλάχιστον 40 βότανα και πίνεται μετά το γεύμα ως χωνευτικό, κατάλληλο για στομαχικά προβλήματα. Κάπως γλυκόπικρη και έντονη γεύση.

Ανακεφαλαιώνοντας η Ουγγαρία είναι ένας ωραίος προορισμός και αν θέλουμε να ζήσουμε την αυθεντική εμπειρία βιώνοντας το κρύο, την συννεφιά και τις σούπες θα πάμε χειμώνα. Αν θέλουμε να χαλαρώσουμε σε πάρκα, γέφυρες και πλατείες καλό θα είναι να πάμε το καλοκαίρι. Δύο πράγματα θα ξεχώριζα από την Ουγγαρία από άποψη φαγητού: την goulash soup και την «καμινάδα». Κατά τα άλλα, ναι τα σαλάμια αέρος είναι εξαιρετικά, το αλκοόλ δυνατό, τα σφολιατοειδή ιδιαίτερα, αλλά πόσο να αντέξει κανείς -για ακόμη μία φορά- μία τόσο βαριά κουζίνα; Ως τουρίστες και 2-3 μέρες θα το ευχαριστηθείτε αλλά είμαι σίγουρη ότι μετά θα εκτιμήσετε λίγο περισσότερο το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα πιο άπαχα κρέατα!

Για να μην χάνετε κανένα travel blog του  https://nutrisecrets.gr/ καρφιτσώστε το λινκ https://nutrisecrets.gr/category/travel-blog/ στη μηχανή αναζήτησής σας ή ακολουθήστε με στο facebook https://www.facebook.com/NutriSecretsVirginiaKefala και στο instragram https://www.instagram.com/nutri__secrets/ !

Μέχρι το επόμενο travel blog σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλά ταξίδια!



Παρόμοια άρθρα