Travel blog chapter 8: Μαρόκο

Travel blog chapter 8: Μαρόκο

Salaam Alaikum!

Αγαπημένοι μου αναγνώστες και συνταξιδιώτες σας καλωσορίζω στο νέο κεφαλαίο της αγαπημένης μας στήλης του www.nutrisecrets.gr, στο travel blog με τις γεύσεις, τα χρώματα και τις εικόνες. Σημερινός μας προορισμός είναι το ατμοσφαιρικό Μαρόκο. Για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας με τους προηγούμενους προορισμούς του travel blog ακολουθήστε το link εδώ: https://nutrisecrets.gr/category/travel-blog/

Φύγαμε για πιο ζεστά κλίματα;

Το Μαρόκο βρίσκεται στην βορειοδυτική Αφρική και χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη δύο φύλων: των Βερβέρων και των Αράβων. Οι Βέρβεροι είναι γηγενής φυλή της βόρειας Αφρικής, ενώ οι Άραβες κατέκτησαν αργότερα την περιοχή όπου και επικράτησαν. Η πρωτεύουσα του Μαρόκου είναι το Ραμπάτ, όμως η πιο τουριστική του πόλη είναι το Μαρακές ή αλλιώς η κόκκινη πόλη, όπως είναι γνωστή. Η εντύπωση που σχηματίζει κανείς φτάνοντας στο Μαρακές είναι αυτή μίας πόλης ιδιαίτερα σαγηνευτικής, η οποία συνδυάζει αριστοτεχνικά το παλιό και παραδοσιακό με το νέο και το σύγχρονο. Είναι μία πόλη των αντιθέσεων στην οποία θα παρατηρήσουμε και μεγάλη φτώχια αλλά και μεγάλο πλούτο και πολυτέλεια.

Από πλευράς αξιοθέατων το Μαρακές έχει πανέμορφα παλάτια ντυμένα από πάνω μέχρι κάτω με πολύχρωμα ψηφιδωτά σε πολύπλοκους συνδυασμούς και μοτίβα. Κάτι που αξίζει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει συμμετρία στα μοτίβα των τοιχογραφιών ή των ψηφιδωτών καθώς οι τεχνίτες δούλευαν πάντα με βάση την έμπνευση της στιγμής, δημιουργώντας αυτά τα εντυπωσιακά πολύχρωμα σχέδια. Επίσης, ως μουσουλμανικό κράτος το Μαρόκο έχει πολλά τζαμιά και συγκεκριμένα το Μαρακές έχει ως σήμα κατατεθέν του το Koutoubia Mosque στην καρδιά του κέντρου του. Ως τουρίστες δεν επιτρέπεται η είσοδος στα τζαμιά εκτός και αν είμαστε μουσουλμάνοι. Πέρα από όλα αυτά όμως, η πραγματική καρδιά του Μαρόκου χτυπάει στα δαιδαλώδη στενά της Medina (ουσιαστικά πρόκειται για την παλιά πόλη κάθε πόλης, στα αραβικά σημαίνει κυριολεκτικά πόλη και χαρακτηρίζεται από πραγματικά πολύ στενά δρομάκια σε στυλ λαβυρίνθου και περιβάλλεται από τείχη) ή αλλιώς στα souks. Πρακτικά μιλάμε για ατελείωτους χαώδεις λαβυρίνθους στους οποίους είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθείς! Και μέσα σε όλα αυτά τα στενά λαβυρινθώδη δρομάκια θα βρούμε τις περίφημες Μαροκινές αγορές όπου μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε θελήσει, από τουριστικά είδη, κοσμήματα, είδη διακόσμησης μέχρι χειροποίητα χαλιά, δερμάτινα είδη, μπαχαρικά, τρόφιμα και πραγματικά οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Και μια που ανέφερα τα μπαχαρικά, ας ξεκινήσουμε από εκεί. Στις αγορές του Μαρόκου θα συναντήσουμε πολλών ειδών μπαχαρικά σε μεγάλη αφθονία, στημένα σε εντυπωσιακούς πύργους. Κουρκουμάς, κρόκος (σαφράν), πάπρικα, πιπέρι, κύμινο και ο κατάλογος συνεχίζεται. Λίγο πιο δίπλα από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην τοπική κουζίνα, θα βρούμε ένα άλλο πολύ βασικό στοιχείο της Μαροκινής κουλτούρας: το τσάι. Το τσάι στο Μαρόκο είναι όπως ο καφές στην Ελλάδα. Μάλιστα το πιο χαρακτηριστικό μαροκινό τσάι είναι το τσάι με φρέσκια μέντα το οποίο παραδοσιακά σερβίρεται με αρκετή ζάχαρη και σας διαβεβαιώνω ότι θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια για όσο θα βρίσκεστε εκεί (ή και όχι μόνο).  Συνεχίζοντας τη βόλτα στα souks δεν γίνεται να μην παρατηρήσετε τους χουρμάδες που κυριολεκτικά στοιβάζονται σε βουνά. Εάν είστε σίγουροι για τον τρόπο φύλαξης ή αν βρείτε συσκευασμένους χουρμάδες θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε γιατί πραγματικά αξίζουν. Και με την ευκαιρία να αναφέρω ότι ως Ευρωπαίοι τουρίστες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση φαγητού στο Μαρόκο κυρίως λόγω της ποιότητας του νερού. Η βασική μου συμβουλή είναι να αποφύγετε ωμές σαλάτες, φρούτα ή λαχανικά, ποτά με πάγο και οτιδήποτε μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με άβραστο νερό. Οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι και δεν έχουν πρόβλημα με το νερό ωστόσο εμείς ως ξένοι δεν είμαστε εξοικειωμένοι και είναι πολύ πιθανό να υποφέρουμε από γαστρεντερικές διαταραχές.

Έχοντας κάνει λοιπόν τις βόλτες μας και αφού έχουμε απολαύσει το τσάι μας σε κάποια παραδοσιακή ταράτσα του Μαρακές παρακολουθώντας το ηλιοβασίλεμα να βάφει ακόμα πιο κόκκινη την κόκκινη πόλη, έχει έρθει η ώρα για το φαγητό μας! Πάμε;

Η μαροκινή κουζίνα είναι μια πραγματικά πολύ νόστιμη κουζίνα που χαρακτηρίζεται από καλομαγειρεμένα -«μαμαδίστικα» θα έλεγα- φαγητά. Δύο είναι τα βασικά πιάτα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε! Το κους κους και το tajine (ταζίν). Το κους κους είναι μαγειρεμένο πολύ απλά και συνοδεύεται από βραστά λαχανικά, κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, μέχρι και καμήλα! Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο πιάτο, ειδικά για κάποιον που του αρέσει το κους κους ως δημητριακό (προέρχεται από χοντρό σιμιγδάλι).

κους κους με κοτόπουλο και λαχανικά

κους κους με κοτόπουλο και καραμελωμένο κρεμμύδι

tajine με κοτόπουλο και πατάτες

tajine με πατάτες και αρνί

tajine με πατάτες και αρνί

Και περνάμε στο tajine, τον αληθινό πρωταγωνιστή της μαροκινής κουζίνας! Το tajine είναι ουσιαστικά τρόπος μαγειρέματος σε πήλινο σκεύος με κωνικό καπάκι. Το φαγητό αργοψήνεται και έτσι επιτυγχάνεται ένα πολύ νόστιμο πιάτο με βάση κάποιο κρέας ή ψάρι ή ακόμα και απλά λαχανικά.

Οι γεύσεις δεν είναι έντονες ως προς τα μπαχαρικά. Αυτό που χαρακτηρίζει τα πιάτα είναι η ισορροπία, χωρίς να λείπει ή να υπερτερεί κάποιο μπαχαρικό. Σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε κους κους με κοτόπουλο και tajine με αρνί και σταφίδες! Θα με θυμηθείτε!

Αφού έχουμε φάει λοιπόν και καθώς πίνουμε άλλο ένα φλιτζάνι τσάι ίσως θέλουμε να συνδυάσουμε και κάποιο επιδόρπιο. Τι θα είναι αυτό; Τα παραδοσιακά γλυκά είναι κυρίως σιροπιαστά, χωρίς όμως να πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο. Αυτό που σίγουρα αποτελεί καλή επιλογή είναι τα φρούτα και οι χυμοί τους. Αποφύγετε τον πάγο και βεβαιωθείτε ότι ο φρέσκος χυμός που θα πιείτε δεν είναι αραιωμένος με νερό και θα πιείτε έναν πολύ γευστικό χυμό. Ή αν δεν προτιμάτε τους χυμούς (όπως εγώ), αγοράστε τα φρούτα σας και απολαύστε τα στο πρωινό σας ή σαν σνακ. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από φρούτα που για εμάς θεωρούνται «εξωτικά» πχ μάνγκο, παπάγια, passion fruit, dragon fruit αλλά και τα κλασσικά όπως μπανάνα, ροδάκινα κλπ.

Κλείνοντας το ταξίδι μας στο Μαρόκο ένα είναι σίγουρο! Θα έχει γεμίσει το μυαλό μας με όμορφες εικόνες, θα έχουμε φάει καλά και σίγουρα θα έχουμε αφεθεί στη σαγήνη του κόκκινου αφρικανικού ηλιοβασιλέματος μεταξύ μιναρέδων και χαμηλών ταρατσών.

 



Παρόμοια άρθρα