7 λόγοι για να πιεις νερό

7 λόγοι για να πιεις νερό

Το νερό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο και απασχολεί με τη σειρά μας και εμάς τους διαιτολόγους, καθώς βλέπουμε καθημερινά ότι πολλοί από τους ασθενείς μας δυσκολεύονται να πιούν νερό για διάφορους λόγους. Έτσι λοιπόν, ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σας πείσει να καταναλώνετε περισσότερο νερό.

Για εσάς που χρειάζεστε συγκεκριμένους λόγους για να πιείτε νερό, δείτε παρακάτω!

  1. Περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται από νερό.
  2. Η κατανάλωση άφθονου νερού ημερησίως προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  3. Το νερό εξασφαλίζει την εύρυθμη νεφρική λειτουργία και συμβάλλει στην πρωτογενή αλλά και δευτερογενή πρόληψη της νεφρολιθίασης.
  4. Η σταθερή υψηλή κατανάλωση νερού προλαμβάνει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  5. Η σωστή και επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού συνολικά.
  6. Το νερό αποδεδειγμένα βελτιώνει κατά πολύ την αθλητική απόδοση και αντοχή.
  7. Συμβάλλει στη θερμορρύθμιση του οργανισμού, ειδικά σε περιόδους καύσωνα.

Προσοχή! Μην βασίζεστε μόνο στο αίσθημα της δίψας για να καταναλώσετε νερό. Το αίσθημα της δίψας δεν είναι αξιόπιστος δείκτης καθώς πυροδοτείται όταν η αντιδιουρητική ορμόνη έχει αυξηθεί σημαντικά και υπάρχει ήδη αφυδάτωση στον οργανισμό. Επίσης, παρατηρείται και ανοχή στο αίσθημα της δίψας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα άτομα που σταθερά δεν καταναλώνουν πολύ νερό (low drinkers στην αγγλική βιβλιογραφία και είναι συνήθως γυναίκες) δεν εμφανίζεται παρά ελάχιστα το αίσθημα της δίψας, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της μη κατανάλωσης νερού. Το ότι δεν διψάμε λοιπόν, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται νερό ή πως δεν είναι ήδη αφυδατωμένος.

Και πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; 

Ένας απλός γενικός κανόνας είναι 35ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους για τους ενήλικες και 50-60ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους για τα παιδιά. Διαφορετικά, μπορούμε να υπολογίσουμε επίσης και 1ml νερό ανά kcal που καταναλώνουμε.

Περισσότερα για το πώς να ενσωματώσετε το νερό στη διατροφή σας θα βρείτε εδώ:

https://nutrisecrets.gr/pos-na-ensomatoso-to-nero-sti-diatrofi-mou/

 Παρόμοια άρθρα