Λεμονάτη σαλάτα με φακές και κρόκο Κοζάνης

Λεμονάτη σαλάτα με φακές και κρόκο Κοζάνης

Τι θα λέγατε για μια δροσερή, λεμονάτη και πικάντικη σαλάτες με φακές; Για όλους εσάς που βαρεθήκατε την παραδοσιακή σούπα με φακές, οι σαλάτες με φακές ή άλλα όσπρια είναι η ιδανική λύση. Η παρακάτω συνταγή είναι μια δική μου πρόταση, όμως δεν διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί και να προσθέσετε και άλλα δικά σας υλικά.

Υλικά για 4 άτομα περίπου:

  • 2 φλιτζ. τρίχρωμη φακή (ή και απλή)
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 1 μεγάλο αγγούρι
  • 3κγ κάπαρη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • βρασμένο καλαμπόκι ή κονσέρβα

Για το dressing:

  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. καυτερή μουστάρδα (ή απαλή)
  • 1κγ πιπέρι καγιέν
  • 1κγ ρίγανη
  • 1κγ δενδρολίβανο
  • ~0,125γρ. κρόκος Κοζάνης σε σκόνη (1 φακελάκι)

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε τις φακές με βάση τις οδηγίες, χωρίς αλάτι. Προσέχουμε να μην τις παραβράσουμε!
  • Όταν βράσουν, τις στραγγίζουμε και αλατίζουμε.
  • Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στις φακές.
  • Σε ένα βάζο προσθέτουμε όλα τα υλικά του dressing και τα αναδεύουμε καλά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν.
  • Σερβίρουμε σε μπολ και απολαμβάνουμε.

*Σημείωση: Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί όλη η σαλάτα αμέσως, αποθηκεύστε τις φακές ξεχωριστά και ετοιμάστε τα λαχανικά στην κατάλληλη ποσότητα λίγο πριν το γεύμα σας. Έτσι αποφεύγουμε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών στα λαχανικά και τρώμε τη σαλάτα μας φρέσκια.

Διατροφικές πληροφορίες:

  • Πρόκειται για μια vegan/ νηστίσιμη επιλογή που μπορεί άνετα να σταθεί και ως κύριο γεύμα.
  • Αν δεν είστε vegan, μπορείτε να τη συνοδεύσετε με κάποια πηγή ζωικής πρωτεϊνης όπως πχ λίγο κοτόπουλο ή τόνο.
  • Εάν είστε χορτοφάγος (vegetarian) καλό θα ήταν να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά καθώς το ασβέστιο που περιέχουν μπλοκάρει την -ήδη χαμηλή- απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές.
  • Εάν δεν είστε χορτοφάγος και λαμβάνετε (αιμικό) σίδηρο από ζωικές πηγές, μπορείτε να συνοδεύσετε και με κάποιο γαλακτοκομικό, αν σας ευχαριστεί.
  • Το λεμόνι δεν είναι τυχαία επιλογή καθώς η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές.
  • Η γεύση που κυριαρχεί και κάνει την διαφορά στο dressing λεμονιού είναι αυτή του κρόκου Κοζάνης, που δίνει και το χαρακτηριστικό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το “χρυσό” μπαχαρικό, ακολουθήστε το σύνδεσμο: https://nutrisecrets.gr/krokos-kozanis-to-chrysafi-tis-ellinikis-gis/


Παρόμοια άρθρα