Μπισκότα κανέλας με ελαιόλαδο (vegan/νηστίσιμα)

Μπισκότα κανέλας με ελαιόλαδο (vegan/νηστίσιμα)

Μετά την εκτενή μας συζήτηση για τα γλυκά των Χριστουγέννων σε προηγούμενο άρθρο (μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://nutrisecrets.gr/christougenniatika-glyka-kai-thermides/ )προέκυψε η ανάγκη εύρεσης μιας εξίσου χριστουγεννιάτικης -και όχι μόνο- συνταγής, η οποία να είναι λιγότερο “ένοχη” και σίγουρα πιο υγιεινή. Και βρέθηκε!!

Πρόκειται για μια συνταγή του κυρίου Ηλία Μαμαλάκη με πολύ μικρές δικές μου προσαρμογές. Η χρυσή αυτή συνταγή λοιπόν είναι μπισκότα κανέλας με ελαιόλαδο. Κατάλληλη και για όσους νηστεύουν ή έχουν επιλέξει να ακολουθούν έναν vegan τρόπο ζωής. Η συνταγή είναι πανεύκολη και σας εγγυώμαι ότι θα σας χτυπάνε το κουδούνι για να σας ρωτήσουν τι στο καλό φτιάχνετε και μοσχοβολάει όλη η γειτονιά!

Υλικά για περίπου 40 μπισκότα:

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • χυμός από ένα πορτοκάλι
  • 4-5 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι (εγώ χρησιμοποίησα Cointreau)
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κανέλα σκόνη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη συνεχόμενα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μπέικιν
  •  πάουντερ με το αλεύρι.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.
  • Προσθέτουμε στο μίγμα του λαδιού το μίγμα του αλευριού και της σόδας με το χυμό, μαζί με την κανέλα και το λικέρ.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μέτρια μαλακή ζύμη.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο (περίπου 1 εκατοστό) και κόβουμε τα μπισκότα σε σχήμα της αρεσκείας μας. Εγώ χρησιμοποίησα ένα ποτήρι έτσι ώστε να έχουν ομοιόμορφο μέγεθος τα μπισκότα και έδωσα μια πιο χριστουγεννιάτικη εμφάνιση με ειδικές “σφραγίδες” ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη.
  • Βάζουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω.

Διατροφική αξία

Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη συνταγή να ξεχωρίζει ποιοτικά είναι το γεγονός ότι η μόνη λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο και επομένως τα μπισκότα αυτά είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αντίθετα, τα περισσότερα μπισκότα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα κι έχουν παρασκευαστεί με μεγάλες ποσότητες βουτύρου ή βιομηχανικής μαργαρίνης.

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, τα μπισκότα προσδίδουν 470kcal ανά 100γρ.

Για 40 μπισκότα, το κάθε μπισκότο προσδίδει περίπου 106kcal.

Υπερτερεί όταν συγκρίνεται με τα κλασσικά πολυθερμιδικά γλυκά των Χριστουγέννων, έτσι δεν είναι;

Περιμένω τις εντυπώσεις σας!



Παρόμοια άρθρα